BibTex RIS Cite

Evalutation Of Geometric Potentials Of Digital And Analog Aerial Cameras In Terms Of Photogrammetry

Year 2010, Volume: 2 Issue: 2, 1 - 11, 01.06.2010

Abstract

Abstract In this study, it was aimed to determine the performance of Zeiss/Jena analog photogrammetric camera and Vexcel digital photogrammetric camera each of one. Digital and analog photographs taken recently of the same area were used with 20 control points in these photographs. It has been tested the project prepared with digital and analog photographs according to control and balance points, and created there dimensional deviation vectors between aerial and image coordinates. The maximum deviations in X, Y, and Z axis for each balance operations were determined using these vectors we. With these vectors, it were determined the maximum deviations in X, Y, and Z axis for each balance operation in digital cameras. At least, it has been compared these results with other camera combinations and reached the geometric linear analysis. It has ended this study with the comparison of digital and analog camera’s results.

Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi

Year 2010, Volume: 2 Issue: 2, 1 - 11, 01.06.2010

Abstract

Çalışmada, Zeiss/Jena fotogrametrik analog kamera ve Vexcel fotogrametrik sayısal kameraların geometrik performanslarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla aynı bölgenin, yakın zamanlı hem analog hem sayısal çekimi yapılmış görüntülerinin incelenmesi sonrası, hem analog hem sayısal görüntülerde uygun dağılımda bulunan 20 adet kontrol noktası çalışmanın temel altlığını oluşturmaktadır. Bunun için, önce analog kamera görüntüleri kullanılarak oluşturulan projede, kontrol ve denetleme noktaları farklı sayı ve yönde değişik kombinasyonlar oluşturacak şekilde test edilmiştir. Noktaların arazi koordinatları (jeodezik koordinatlar) ile dengeleme sonucu bulunan koordinatları arasındaki farkların üç boyutlu hata vektörleri oluşturulmuştur. Bu vektörler yardımı ile her bir dengelemenin X, Y ve Z eksenlerinde maksimum hataları tespit edilmiş ayrıca tüm noktaların hata ortalamaları alınarak analog kamera ile yapılan diğer kombinasyonlar ile irdelemesi yapılmıştır. Sonrasında da sayısal kamera görüntüleri kullanılarak proje oluşturulmuş, analog kamera görüntüleri kullanılarak yapılan projedeki işlem adımları ve kombinasyonların aynıları sayısal kamera için de tekrarlanarak noktaların arazi koordinatları ile dengeleme hesabıyla bulunan koordinatları arasındaki farkların üç boyutlu hata vektörleri oluşturulmuştur. Bu vektörler yardımı ile her bir dengelemenin, eksenlerde maksimum hataları ve hata ortalamaları alınarak sayısal kamera ile yapılan diğer kombinasyonlar ile irdelemesi yapılmıştır. Sayısal kameranın geometrik doğruluk açısından daha iyi sonuç verme nedenleri ve sayısal kameranın sağladığı yeniliklere değinilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Osman Selçuk This is me

Tamer Baybura This is me

Fevzi Karslı This is me

Publication Date June 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Selçuk, O., Baybura, T., & Karslı, F. (2010). Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2(2), 1-11.
AMA Selçuk O, Baybura T, Karslı F. Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. June 2010;2(2):1-11.
Chicago Selçuk, Osman, Tamer Baybura, and Fevzi Karslı. “Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 2, no. 2 (June 2010): 1-11.
EndNote Selçuk O, Baybura T, Karslı F (June 1, 2010) Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 2 2 1–11.
IEEE O. Selçuk, T. Baybura, and F. Karslı, “Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi”, Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 1–11, 2010.
ISNAD Selçuk, Osman et al. “Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 2/2 (June 2010), 1-11.
JAMA Selçuk O, Baybura T, Karslı F. Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2010;2:1–11.
MLA Selçuk, Osman et al. “Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi”. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, vol. 2, no. 2, 2010, pp. 1-11.
Vancouver Selçuk O, Baybura T, Karslı F. Sayısal Ve Analog Hava Kameralarının Geometrik Potansiyellerinin Fotogrametrik Açıdan İrdelenmesi. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2010;2(2):1-11.