Turkish cuisine is very rich in terms of drinks and foods. Foods made on special occasions, pastries, desserts, soups, vegetable dishes as well as unique local snacks are among the indispensable flavours of Turkish cuisine. In this study, the production and other features of çedeneli kavurgan, which is known as the ancestor of nuts in Yozgat and which is about to be forgotten, were examined, and a brief evaluation was made in terms of sustainable tourism. In this study, which was carried out with qualitative research method, interviews were conducted with 10 people living in Yozgat who voluntarily participated in the research by using purposeful sampling method. The participants were asked 5 semi-structured questions in a one-to-one interview on December 2024. The records were transcribed and the data were classified. According to the results of the research, it has been observed that roasted roasted roasted chicken is made in Yozgat, albeit a little, but the transfer of information about this dried fruit to the new generation is limited. When evaluated in terms of cultural heritage, çedeneli kavurgan, which is a unique snack, should be used in the promotion of Yozgat cuisine as a gastronomic value and transferred to future generations.
Türk mutfağı sahip olduğu içecek ve yiyecekler yönünden oldukça zengindir. Özel günlerde yapılan yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, çorbalar, sebze yemekleri yanında kendine özgü yöresel atıştırmalıkları Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Bu çalışmada, Yozgat'ta kuruyemişlerin atası olarak bilinen ve unutulmaya yüz tutmuş çedeneli kavurganın yapımı ve diğer özellikleri incelenmiş, ayrıca sürdürülebilir turizm açısından kısa bir değerlendirme yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen bu çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak, Yozgat' ta yaşayan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 10 kişiyle görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılara 5 adet yarı yapılandırılmış soru, Aralık 2024 tarihinde, birebir görüşme yapılarak sorulmuştur. Kayıtlar transkript edilerek veriler tasnif edilmiştir. Araştırma sonucuna göre Yozgat’ta çedeneli kavurganın az da olsa yapıldığı ancak bu kuruyemiş ile ilgili bilgilerin yeni nesle aktarımının sınırlı olduğu görülmüştür. Kültürel miras yönünden değerlendirildiğinde, özgün bir atıştırmalık olan çedeneli kavurganın gastronomik bir değer olarak Yozgat mutfağının tanıtımında kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Traditional Food |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2025 |
Submission Date | March 21, 2025 |
Acceptance Date | April 9, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 1 Issue: 1 |