Purpose of the study; The relationship between current account deficits and budget deficits, which causes important debates in the literature, has been examined in terms of the Ricardian Equivalence Hypothesis and Traditional Approach by using data between the years 1985-2017. At the same time, this relationship also applies to the case of Turkey, in this study, '' a budget deficit in Turkey’s economy, the current account deficit is the cause of 'hypotheses have been put forward. The relationship between current account deficits and budget deficits has been tried to be tested empirically with the Granger causality test.
If the expenditures made in the public sphere exceed the revenues, the excesses arising are expressed as "budget deficit". It is stated that taxes constitute an important part of the income of developing countries. For this reason, the state concentrates on indirect taxes or goes into borrowing in order to reduce the deficits that occur when the income taxes cannot be collected. Fluctuations in the economic field are the biggest factor causing budget deficits and budget deficits adversely affect the economies of both developed and developing countries. The volume of budget deficits is also expanding due to reasons such as not increasing public revenues and expenditures in parallel and insufficient resources.
As a result, countries need to set macroeconomic targets to reduce or eliminate these deficits. Because current account deficits are seen as an important problem for both developed and developing countries. In the study Hence, with the twin deficit occurring in Turkey it appeared to be associated with each other.
Budget deficit Granger causality test Current transactions Twin deficits
Çalışmanın amacı; literatürde de önemli tartışmalara neden olan cari işlemlerdeki açıklar ile bütçe açıkları arasındaki ilişkiyi, 1985-2017 yılları arasındaki veriler kullanılarak, Ricardocu Denklik Hipotezi ve Geleneksel Yaklaşım açısından incelenmiştir. Aynı zamanda bu ilişki, Türkiye ekonomisinde de uygulandığı için, bu çalışmada ‘’Türkiye ekonomisindeki bütçe açıkları, cari işlemlerdeki açıkların nedenidir’’ hipotezi ortaya konulmuştur. Cari işlemlerdeki açıklar ile bütçe açıkları arasında elde edilen ilişki, Granger nedensellik testi ile ampirik olarak test edilmeye çalışılmıştır.
Kamusal alanda yapılan harcamaların, gelirleri aşması durumunda ortaya çıkan fazlalıklar ‘’bütçe açığı’’ olarak ifade edilmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin gelirlerinin önemli bölümün vergiler olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle devlet, gelir vergilerini toplayamadığı zaman meydana gelen açıkları azaltabilmek için, dolaylı vergiler üzerinde yoğunlaşmakta ya da borçlanma yoluna gitmektedir. Ekonomi alanındaki dalgalanmalar, bütçe açıklarının oluşmasına neden olan en büyük etken olmakta ve bütçe açıkları da hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Kamu gelirleri ve harcamalarının paralel arttırılmaması, kaynakların yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı bütçe açıklarının hacmi de genişleme göstermektedir.
Sonuç olarak, bu açıkların azaltılması veya ortadan kaldırılması için, ülkelerin makro ekonomik hedefler oluşturmaları gerekmektedir. Çünkü cari işlem açıkları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin önünde önemli bir sorun olarak görülmektedir. Dolaysıyla çalışma sonucunda, Türkiye’de meydana gelen ikiz açıkların birbirleriyle ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Bütçe açığı Granger nedensellik testi Cari işlemler İkiz açıklar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 1 |