Throughout history, Turkish culture has mingled with the cultures of numerous civilizations, and traditional Turkish cuisine has evolved
because of these exchanges. Although Turkish food has many similarities across the country, there are major distinctions between locations. Oily and spicy diets are observed in some regions. In contrast, meat or vegetable-based diets are observed in others, and this
results in differences in the intake of many nutrients such as energy, carbohydrates, protein, fat, and fiber by those living in different
regions, depending on geographical, climatic, and human-related factors. Dietary fiber is a dietary component that helps to prevent
chronic diseases like diabetes, cardiovascular disease, obesity, and cancer by managing the microbiota in the intestine. Chronic illness risk
is thought to be lower in areas where people eat a lot of vegetables and fruits, whole grains, and legumes, all of which are high in dietary
fiber. The estimated calorie, carbohydrate, protein, fat, and dietary fiber quantities in menus built with traditional foods from six different
areas were determined in this research, and dietary fiber intakes were compared between locations and fast-food menu types. It has been
concluded that while consuming traditional food culture diets can provide balanced nutritional fiber intake, eating fast-food-style foods
may cause insufficient dietary fiber intake
Türk kültürü, tarih boyu birçok medeniyetin kültürü ile etkileşime girmiş ve bu etkileşimlerin mutfak kültürü üzerine yansımaları ile
geleneksel Türk mutfak kültürü oluşmuştur. Türk mutfağında ülke genelinde görülen ortak özellikler olmasıyla birlikte bölgeler arası
mutfaklarda birçok farklılık gözlenmektedir. Coğrafi, iklimsel ve insana bağlı faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerde yağlı ve baharatlı,
bazılarında ise et veya sebze ağırlıklı beslenme görülmekte ve bu durum, farklı bölgelerde yaşayanların enerji, karbonhidrat, protein,
yağ ve posa gibi birçok besin ögesi alımında farklılıkla sonuçlanmaktadır. Diyet posası; diyabet, kardiyovasküler hastalık, obezite, kanser
gibi kronik hastalık riskinin azaltılmasında ve bağırsak mikrobiyotasını düzenlenmesinde anahtar role sahip bir diyet bileşenidir. Diyet
posası kaynakları olan sebze-meyve, tam tahıl ve kurubaklagil tüketimi fazla olan bölgelerde kronik hastalık riskinde azalma görülebileceği
düşünülmektedir. Bu makalede, seçilen altı farklı bölgenin geleneksel yemekleriyle oluşturulan menülerdeki tahmini enerji, karbonhidrat,
protein, yağ ve diyet posası miktarları belirlenip, bölgeler arası diyet posası alım miktarları ve fast food tarzı bir menü tipi karşılaştırılmıştır.
Bölgesel yemek kültürümüze ait yemeklerin tüketilmesi dengeli diyet posası alımı sağlayabilirken, fast-food tarzı yiyeceklerin tüketiminin
yetersiz diyet posası alımına sebep olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Primary Health Care |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2025 |
Submission Date | April 2, 2024 |
Acceptance Date | July 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 2 |