Research Article

Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi

Volume: 7 Number: 2 November 1, 2020
EN TR

Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi

Abstract

Son zamanlarda dünya genelinde her yıl milyonlarca hektar orman, insanlardan kaynaklanan etkilerle yok olmaktadır. Bu durum, ormansızlaşma kavramını çağımızın en büyük sorunlarından birisi haline getirmiştir. Ormansızlaşmayla mücadele etmek ve sürdürülebilir bir orman yönetimi sağlamak amacıyla mevcut ormanların korunması gerekmektedir. Bununla birlikte en uygun potansiyel ağaçlandırma sahalarının tespit edilerek bu sahaların ağaçlandırma çalışmalarının yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, orman varlığı için mevcut durumun sayısal ortamda kolaylıkla irdelenebilmesi ve potansiyel ağaçlandırma sahalarının belirlenebilmesi adına konuma dayalı bilgi sistemi olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'nden faydalanılabilmektedir. Bu çalışmada, Sivas il sınırı içerisindeki potansiyel ağaçlandırma sahalarının CBS tabanlı Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu sahaların kısa sürede, doğru, etkin ve otomatik olarak belirlenebilmesi için CBS yazılımı ortamında model builder tabanlı, AHS’de kullanılan ölçüt ağırlıklarının hesaplanması işlemi için ise Matlab tabanlı kullanıcı arayüz programları geliştirilmiştir. Ortaya konulan yöntemden elde edilen sonuç haritalar ile çalışma alanının Google Earth’deki güncel uydu görüntüleri ve daha önceden projelendirilen ağaçlandırma sahaları konumsal olarak karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda toprak derinliği hesaba katılarak yapılan değerlendirmede yaklaşık %50 (Google Earth) ve %51.30 (önceden projelendirilen ağaçlandırma sahaları) civarında bir örtüşme söz konusu iken kadastral durum dikkate alınarak yapılan değerlendirmede örtüşme yaklaşık %70 (Google Earth) ve %81.13 (önceden projelendirilen ağaçlandırma sahaları) civarındadır.

Keywords

Supporting Institution

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Project Number

M709

Thanks

Bu çalışma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) Komisyonu tarafından CÜBAP M709 No'lu proje kapsamında desteklenmiştir.

References

  1. AA. (2018). https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tema-ankara-temsilcisi-ozer-turkiye-yilda-750-milyon-ton-toprak-kaybediyor/1329955, (Erişim Tarihi: 15 Aralık 2018).
  2. Aboumarsa, H. Y., & Karagöz, M.Ö. (2015). Verimliliğe Etki Eden Faktörler. İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı, Bitki Beslenme Ders kitabı, İstanbul.
  3. Alparslan, E., & Aydöner, C. (2004). Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıfı Bilgilerinin Topoğrafya Bilgileriyle Birlikte Analizi: Kocaeli İli Uygulaması. 3. Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri, 41-46.
  4. Ateşoğlu, A. (2015). Remote sensing and GIS applications for suitable afforestation area selection in Turkey. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 65(1), 53-59.
  5. Bhagat, V. S. (2009). Use of Landsat ETM+ data for detection of potential areas for afforestation. International Journal of Remote Sensing, 30(10), 2607-2617.
  6. Bunruamkaew, K., & Murayam, Y. (2011). Site suitability evaluation for ecotourism using GIS & AHP: A case study of Surat Thani province, Thailand. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 21, 269-278.
  7. Ciritci, D., & Türk, T. (2019). Alternatif katı atık depolama alanlarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile otomatik olarak belirlenmesi: Sivas ili örneği. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi, 6(1), 61-74.
  8. Con, E., Fındık, S., Gem, E., Yener, Y., Korkmaz, M., Ateşoğlu, A., Nefeslioğlı, H.A., Tolunay, A., Akgün, A., Göl, C., Erpul, G., Küçükkay, İ., Doğan, O., Mutlu, Ö.M., & Bilir, H. (2013). Potansiyel Ağaçlandırma Sahaları Veritabanı ile Havza İzleme Sisteminin Geliştirilmesi (Y401-G500000 no’lu TÜBİTAK Projesi).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Muhammed Kürşad Muğla This is me
0000-0001-6878-0451
Türkiye

Publication Date

November 1, 2020

Submission Date

June 22, 2020

Acceptance Date

August 10, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 7 Number: 2

APA
Muğla, M. K., & Türk, T. (2020). Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi, 7(2), 103-120. https://doi.org/10.9733/JGG.2020R0007.T
AMA
1.Muğla MK, Türk T. Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi. 2020;7(2):103-120. doi:10.9733/JGG.2020R0007.T
Chicago
Muğla, Muhammed Kürşad, and Tarık Türk. 2020. “Potansiyel Ağaçlandırma Sahalarının Analitik Hiyerarşi Süreci Ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ile Belirlenmesi”. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi 7 (2): 103-20. https://doi.org/10.9733/JGG.2020R0007.T.
EndNote
Muğla MK, Türk T (November 1, 2020) Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi 7 2 103–120.
IEEE
[1]M. K. Muğla and T. Türk, “Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi”, Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi, vol. 7, no. 2, pp. 103–120, Nov. 2020, doi: 10.9733/JGG.2020R0007.T.
ISNAD
Muğla, Muhammed Kürşad - Türk, Tarık. “Potansiyel Ağaçlandırma Sahalarının Analitik Hiyerarşi Süreci Ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ile Belirlenmesi”. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi 7/2 (November 1, 2020): 103-120. https://doi.org/10.9733/JGG.2020R0007.T.
JAMA
1.Muğla MK, Türk T. Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi. 2020;7:103–120.
MLA
Muğla, Muhammed Kürşad, and Tarık Türk. “Potansiyel Ağaçlandırma Sahalarının Analitik Hiyerarşi Süreci Ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ile Belirlenmesi”. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi, vol. 7, no. 2, Nov. 2020, pp. 103-20, doi:10.9733/JGG.2020R0007.T.
Vancouver
1.Muhammed Kürşad Muğla, Tarık Türk. Potansiyel ağaçlandırma sahalarının analitik hiyerarşi süreci ve coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi. 2020 Nov. 1;7(2):103-20. doi:10.9733/JGG.2020R0007.T