ÖZET
Amaç
Bu çalışma, Travmatik Beyin Hasarı olan çocuklarda tekrarlayan BT çekimlerinin gerekli bir uygulama olup olmadığını araştırmak amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler
31 Aralık 2009-31 Aralık 2010 tarihleri arasında etik kurul onayı sonrası Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran ve kafa travması nedeniyle hastaneye yatırılarak tekrarlayan Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekilen, 16 yaş ve altı 76 hasta geriye dönük olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler, SPSS for Windows 15 istatistik programına kaydedilerek istatistiksel analizleri yapılmıştır.
Bulgular
Araştırmaya alınan 76 hastanın 51’i (% 67,1) erkek, 25’i (%32,9) kız ve yaş ortalamaları 5,82 ± 3,66 bulundu. Araştırmaya alınan 76 hastaya toplamda 317 kez BT çekilmişti. Hastaların %42,10’una üç BT çekilirken geri kalanına üçten fazla BT çekilmişti. Hastaların %78,94’ünün sekelsiz taburcu olduğu, %7,9’unun opere edildiği görüldü. Hastaların ikinci BT’lerinde birinci BT’lerine göre sadece 2 hastada değişiklik saptandığı, yeni gelişen lezyon olarak bir hastada epidural hematom ve bir hastada subdural hematomun ortaya çıktığı belirlendi. Birinci BT sonuçlarına göre hastaların %7.9’una cerrahi tedavi uyulandı. Hastaların %92.1’i herhangi bir cerrahi tedavi uygulanmadan hastaneden taburcu oldu. Hastaların %6.6’sı sekelli iyileşirken, mortalite oranı %1.3 olarak bulundu. Tekrarlayan BT’ler ile çocuklara ek radyasyon dozu verilirken, tedavilerinde herhangi bir değişiklik oluşmadı.
Sonuç
Kafa travmalı çocuklarda tekrarlayan BT’lerin hastanın prognozuna, acil cerrahi girişim ve tahmini yaşam beklentisine bir katkısı olmadığı tespit edilmiştir. Tekrarlayan BT çekimi uygulanan çocuklar, gelecekte radyasyon ile ilişkili gelişebilecek hastalıklar yönünden izlenmelidir.
Anahtar kelimeler: Çocuklarda kafa travması, tekrarlayan beyin BT, radyasyon, travmatik beyin hasarı
Amaç: Bu çalışma, Travmatik Beyin Hasarı olan çocuklarda tekrarlayan BT çekimlerinin gerekli bir uygulama olup olmadığını araştırmak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler:31 Aralık 2009-31 Aralık 2010 tarihleri arasında etik kurul onayı sonrası Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran ve kafa travması nedeniyle hastaneye yatırılarak tekrarlayan Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekilen, 16 yaş ve altı 76 hasta geriye dönük olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler, SPSS for Windows 15 istatistik programına kaydedilerek istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya alınan 76 hastanın 51’i (% 67,1) erkek, 25’i (%32,9) kız ve yaş ortalamaları 5,82 ± 3,66 bulundu. Araştırmaya alınan 76 hastaya toplamda 317 kez BT çekilmişti. Hastaların %42,10’una üç BT çekilirken geri kalanına üçten fazla BT çekilmişti. Hastaların %78,94’ünün sekelsiz taburcu olduğu, %7,9’unun opere edildiği görüldü. Hastaların ikinci BT’lerinde birinci BT’lerine göre sadece 2 hastada değişiklik saptandığı, yeni gelişen lezyon olarak bir hastada epidural hematom ve bir hastada subdural hematomun ortaya çıktığı belirlendi. Birinci BT sonuçlarına göre hastaların %7.9’una cerrahi tedavi uyulandı. Hastaların %92.1’i herhangi bir cerrahi tedavi uygulanmadan hastaneden taburcu oldu. Hastaların %6.6’sı sekelli iyileşirken, mortalite oranı %1.3 olarak bulundu. Tekrarlayan BT’ler ile çocuklara ek radyasyon dozu verilirken, tedavilerinde herhangi bir değişiklik oluşmadı. Sonuç: Kafa travmalı çocuklarda tekrarlayan BT’lerin hastanın prognozuna, acil cerrahi girişim ve tahmini yaşam beklentisine bir katkısı olmadığı tespit edilmiştir. Tekrarlayan BT çekimi uygulanan çocuklar, gelecekte radyasyon ile ilişkili gelişebilecek hastalıklar yönünden izlenmelidir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 16, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 |