Objectives: The aim of this study is to assess the prevalence of pain related to musculoskeletal system among nurses. Methods: In a cross-sectional study, musculoskeletal pain was evaluated using the extended of the Nordic Musculoskeletal Questionnaire. A figure showing nine anatomical areas of the body used for the survey (neck, shoulders, upper and lower back, elbows, wrists/hands, hips/thighs, knees, and ankle/feet). Prevalence of musculoskeletal pain was analyzed using descriptive statistics. The logistic regression analysis was performed for identification of risk factors that may impact on pain. A significance level of 0.05 was set for the study. Results: The main age of nurses in the study was 32.70±8.03. Two hundred seventeen, of whom 92.6% had musculoskeletal pain in at least one body part, participated in the study. The respondent most often reported symptoms in the low back (66.4%), upper back (56.2%), neck (51.6%), and ankle/feet (44.7%). 56.2% reported low back pain during the past 12 months, and 48.8% during the past one month and past one week (32.7%). Being male (odds ratio= 2.21, 95% confidence interval= 1.22-4.01) and increased body mass index (odds ratio= 1.23, 95% confidence interval= 1.06-1.43) were the most important factors that increased pain complaints in at least one body part. Age wasn’t found to be related to musculoskeletal pain. Conclusions: In this study, musculoskeletal pain was very common among nurses. It is important to provide training about occupational risks. A need to implement preventive measures, early diagnosis, and exercise programs for nursing personnel
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşireler arasında kas-iskelet sistemine ilişkin ağrıların Yaygınlığının değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel olan çalışmada, kas-iskelet ağrıları Genişletilmiş Nordic Kas-iskelet anketi kullanılarak değerlendirildi. Anket için vücudun dokuz anatomik bölgesini gösteren bir şekil kullanıldı (bunlar; boyun, omuz, bel ve sırt, dirsekler, el / el bileği, kalça / uyluk, diz ve ayak bileği / ayak). Kas-iskelet ağrılarının yaygınlığı tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edildi. Ağrı üzerinde etkili olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi için logistik regresyon analizi yapıldı. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alındı.
Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamaları 32.70±8.03’dir. Çalışmaya katılan iki yüz on yedi (n=217) hemşirenin %92.6 (n=201)’sının en az bir bölgesinde ağrısının olduğu belirlendi. Bel (%66.4), sırt (%56.2), boyun (%51.6) ve ayak / ayak bileği (%44.7) ağrısı en sık belirtilen kas iskelet rahatsızlıklarıydı. Bel ağrısı; son bir yılda (%56.2), bir ayda (%48.8) ve bir haftada (%32.7) en sık görülen ağrılardandı. Kadın olmanın (OR=2.21, %95 Ga=1.22-4.01) ve beden kütle indeksinin yüksekliğinin (OR=1.23, %95 Ga=1.06- 1.43) vücudun en az bir bölgesi üzerinde ağrıyı arttıran önemli risk faktörlerinden olduğu belirlendi. Yaşın kas-iskelet ağrıları ile ilişkili olmadığı belirlendi.
Sonuç: Bu çalışmada, kas-iskelet ağrılarının hemşireler arasında çok yaygın olduğu belirlenmiştir. Mesleki riskler konusunda eğitim verilmesi önemlidir. Hemşireler için koruyucu önlemler, erken tanı ve egzersiz programlarının uygulanması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 13, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |