Objective: It is stated that insufficient sleep in pregnancy is associated with prolonged labor, more pain, premature birth and increased rates of cesarean section. This research was conducted to determine the effect of sleep quality on the duration of labor and labor pain during pregnancy. Methods: The esearch data being cross-sectional and descriptive desing was collected in between June 2011-March 2012. The population of study consists of 120 pregnant women, the sample consists of 92 pregnant women who meet the inclusion criteria. The Personal Information Form, Pittsburg Sleep Quality Index, Epworth Sleepiness Scale and Visual Pain Scale were used to collect the data. Findings: 91.3% of pregnant women were found to be poor quality of sleep. It was determined that back, waist and leg pain in pregnancy affected sleep quality negatively (p<0.05). It was determined that the duration of third stage of labor was longer in pregnant women who had poor sleep quality (p<0.00) and they felt more pain at this phase (p<0.01). There were no significant differences between the duration of sleep and the length of labor. It was seen that primigravida pregnant women not having daytime sleepiness (p<0.00) had the third stage of labor was longer and felt more pain at this stage (p<0.02). Conclusion: Various problems related to pregnancy affects the quality of sleep. These problems should be revised in antenatal follow-up. It can be said that sleep quality affects the duration of labor and labor pain
Amaç: Gebelikte yetersiz uykunun, doğumun uzaması, daha fazla ağrı, sezaryen oranlarının artması ve erken doğum ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Bu araştırma gebelikte uyku kalitesinin doğuma ve doğum ağrısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı.
Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırma verileri Haziran 2011-Mart 2012 tarihleri arasında elde edildi. Araştırmanın evrenini 120 gebe kadın, örneklemini ise örneklem seçim kriterlerine uyan 92 gebe kadın oluşturdu. Verileri toplamak için; Kişisel Bilgi Formu, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Epworth Uykululuk Skalası ve Vizüel Ağrı Skalası kullanıldı.
Bulgular: Gebe kadınların %91.3’ünün uyku kalitesinin kötü olduğu görüldü. Gebelikte sırt/bel ve bacak ağrısı yaşamanın uyku kalitesini olumsuz etkilediği belirlendi. Uyku kalitesi kötü olan gebelerin doğumun üçüncü evre süresinin daha uzun olduğu ve bu evrede daha çok ağrı hissettikleri belirlendi. Uyku süresi ile doğum evrelerinin süreleri açısından istatistiksel olarak fark bulunmadı. Gündüz uykuluğu olmayan gebelerin, doğumun üçüncü evre süresinin daha kısa olduğu ve bu evrede daha fazla ağrı hissettikleri görüldü.
Sonuç: Gebelikte sık yaşanan sorunlar uyku kalitesini etkilemektedir. Antenatal izlemlerde bu sorunlar her izlemde gözden geçirilmelidir. Uyku kalitesi doğum süresini ve ağrısını etkilediği söylenebilir.Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 9, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 3 |