Book Review
BibTex RIS Cite

Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı)

Year 2006, Volume: 4 Issue: 1, 195 - 200, 30.06.2006

Abstract

Türkiye’de eskiden beri ‘hâl tercemesi’ ve ‘hatırât’ türü eserler maalesef çok az kaleme alınmıştır. Bu az sayıdaki çalışmadan birisi de Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu Hocamız tarafından kaleme alınan ve Konya’da büyük hizmetler yaparak rahmet-i Rahmân’a kavuşmuş olan Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin hayatlarını anlatan Paşadairesi adlı çalışmadır. Esere Önsöz’deki şu ifadelerle girilmektedir: “Allah’a hamd ediyoruz. Çünkü elli yılı aşkın bir gecikmeden sonra, bir zamanlar Konya’nın sahip olduğu, ama şimdi rahmet-i Rahmân’a kavuşmuş olan iki büyük mürebbîmizi, muallimimizi ve ahlâk önderimizi, din büyüğümüzü anlayabildiğimiz kadarıyla yazma imkânı lütfetti. Yapılması zorunlu ve hayırlı bu işin, bugüne kadar gecikmesi bizim hatamızdır. Bu gecikme, onların değerlerini bugüne kadar takdir edip bilemediğimiz anlamına alınmamalıdır. Değişik sebepler, elbette ihmâlimizden çok daha ziyade idi” (s. 5). Ardından, önsöze ‘son yüzyılın eğitim ve öğretim tarihinin gerçekten tetkike değer’ olduğuna vurgu yapılarak devam edilmektedir. Hocamızın bu düşüncesine aynen katıldığımızı ifade ediyor, biz de bu alanda çalışma gayreti içerisinde olan birisi olarak, daha çok sayıda ve geniş kapsamlı araştırmaların yapılıp, gelecek nesillere olup-bitenlerin yazılı miras halinde devredilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. 

References

  • Hadis Tetkikleri Dergisi, (HTD), IV/1, 2006.
Year 2006, Volume: 4 Issue: 1, 195 - 200, 30.06.2006

Abstract

References

  • Hadis Tetkikleri Dergisi, (HTD), IV/1, 2006.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religious Studies
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Öcal This is me

Publication Date June 30, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Öcal, M. (2006). Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı). Hadis Tetkikleri Dergisi, 4(1), 195-200.
AMA Öcal M. Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı). HTD. June 2006;4(1):195-200.
Chicago Öcal, Mustafa. “Paşadairesi (Fahrettin Kulu Ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı)”. Hadis Tetkikleri Dergisi 4, no. 1 (June 2006): 195-200.
EndNote Öcal M (June 1, 2006) Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı). Hadis Tetkikleri Dergisi 4 1 195–200.
IEEE M. Öcal, “Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı)”, HTD, vol. 4, no. 1, pp. 195–200, 2006.
ISNAD Öcal, Mustafa. “Paşadairesi (Fahrettin Kulu Ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı)”. Hadis Tetkikleri Dergisi 4/1 (June 2006), 195-200.
JAMA Öcal M. Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı). HTD. 2006;4:195–200.
MLA Öcal, Mustafa. “Paşadairesi (Fahrettin Kulu Ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı)”. Hadis Tetkikleri Dergisi, vol. 4, no. 1, 2006, pp. 195-00.
Vancouver Öcal M. Paşadairesi (Fahrettin Kulu ve Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendilerin Hayatı). HTD. 2006;4(1):195-200.

İlmî Tedrîsâtın Tertîbi Üzerine…

    Her düşünce ve tasavvur, kendi iç bütünlüğü içerisinde bir ilim telâkkîsine sahiptir. İslâmî ilim geleneği de kendi bütünlüğü içerisinde bu telâkkîyi önce inşâ sonra ikmâl etmiştir. Hayatın tabi akışı içerisinde ihtiyaçlar zuhûr ettikçe önce ilmî geleneğinin alt yapısını teşkil edecek ve istidlâle medâr olacak davranış ve deliller cem‘ ve tasnif edilmiş, sonra bunlar konularına göre taksime tabi tutulmuştur. İslâmî ilimlerin teşekkülünün ilk merhalesini teşkil eden cem‘ dönemi diyebileceğimiz bu sürecin ardından yeni bir telif sürecine intikâl edilmiştir.
    İlim dallarının birbirinden ayrışmaya başladığı, konularının kendine haslığı göz önünde bulundurularak hususî eserlerde toplanmaya başlandığı birkaç yüzyıl devam eden bir sürecin ardından, özellikle farklı medeniyetlere ve dinlere mensup kişilerin Müslüman olmaları ile birlikte, onların sahip olduğu birikim ile İslâmî ilimlerin her birinin sahip olduğu kazanımlar mezcedilmeye başlandı. Dolayısıyla tasnif dönemi diyebileceğimiz bu süreci ikinci bir adım, imtizâcın hâsıl ettiği müktesebâtı ise tefekküre doğru atılan ilk adım olarak değerlendirmek mümkündür.
    İlim dallarının, malumâta dayalı inşâdan tefekküre dayalı tasavvura geçişinde söz konusu ara merhale çok önemli bir tesir icra etmiştir. Bugün İslâmî düşüncenin tefekkür temellerinin sağlamlaştırıldığı merhale ve her türlü adımın atıldığ süreç ‘öteki ile karşılaşmanın kazanımlarının’ bize ait tasavvura uygun bir dönüşüme tabi tutulmasından sonra kurgulanmıştır. Öteki ile karşılaşma dönemi diyebileceğimiz bu merhalede mevcut kazanımları edinip üstlenmek, bir ilmi ilim yapan cihet-i vahdesini tespit, konu ve mesâilindeki farklılaşma dolayısıyla yeni ilim dallarının teşekkülü ve küllî tefekkür geleneğinin vazgeçilmez bir parçası olması şeklinde tezâhür etmiştir.
Tefekkür geleneğimizin içinde yer alan ilim ehlinin, bu küllî tasavvuru idrâk etmesi ve tasavvuru teşkil eden bir duruşa sahip olması, mensuplarından söz konusu tasavvuru üstlenecek insanları/ilim ehlini yetiştirmesine bağlıdır. Bu da, içinde doğulan tasavvurun, hâli hazırda ve gelecekte üstlenilip sürdürülmesi için atılması gereken doğru adımları tespit ve tatbik ile mümkündür.
    Geleceği kurgulayacak ilim ehlinin, içinden geldiği toplumdan edindiği ortalama müktesebâtla yetinmeksizin, tedrîs ve ta‘lîm sürecinde işaret edilen ilim dallarından her birinin ‘içselleştirerek’ elde edilmesi umulan kazanımlarını ikmâl etmesi gerekir. Dil, mantık ve irfân birlikteliğinin hâsıl ettiği usûlün kazanımlarının özümsemesi, kendisinde bir küllî tasavvur ve duruşun zâtında vücut bulması bize ait tasavvurun hâsıl olmasının vazgeçilmez yoludur.
Bütünüyle Batı esaslı eğitim-öğretim değerler manzûmesinin kurgulayıp kontrol ettiği dinî eğitim; her şeyden önce bize ait tasavvuru terk etmeyi öncelemiş, ikinci olarak bidâyetten itibaren tedrîs sürecini izleyip kâmil manada içselleştirerek bir tasavvur oluşumunu imkânsız hâle getirmiştir. Bugün, gerek yaygın gerekse örgün din tasavvurunun teşekkülünü sağlayan diyanet, ilâhiyat ve kendine ait tasavvuru keşfedip sürdürememiş medrese-dergâh camiası, farkında olmadan Batı değerler manzûmesi üzerinden ve müsaade edilen sınırlar içerisinde kalan bir tasavvur üretmektedir. Üretilen ‘yeni tasavvurun’ i‘tikâdî, amelî ve zihnî anlamda ilim geleneğimize aykırı bir mahiyet arz etmesi, ötekine ait değerleri destekleyici vasfından kaynaklanmaktadır.
    İşaret edilen hususların farkında olarak yayın faaliyetlerini sürdüren Hadis Tetkikleri Dergisi (HTD) aracılığı ile kendi duruşumuzu ve müşterek tasavvurumuzu keşfe gayret gösteren arayışlara imkân sunmayı önemsiyoruz. Bir başka deyişle, tereddüt ve sapmaların farkına vararak seyrimize devam etmenin mutlak ihtiyacımız olduğunun idrâki içerisindeyiz. Dolayısıyla aklî, kalbî ve zihnî tekâmülü hâsıl eden usûl tasavvurumuzun öncelenmesi, malûmâtın bu tasavvura göre yorumlanması gerektiğini müdrikiz.
Yayın hayatımızın ikinci yirmi yılı içerisinde, faaliyetlerimizi kesintisiz sürdürerek geride bıraktığımız yirmi iki yılın ardından, Hadis Tetkikleri Dergisi’nin bu sayısında; hadis ilimlerinin muhtelif alanlarında ilmî, irfânî ve nazarî alanlara ta‘alluk eden ilginizi çekecek tetkiklere yer verdik. Araştırmacı ve akademisyenlerimizin müktesebâtını yansıtan tetkikler, araştırma notları, bilimsel etkinlik ve kitap tanıtımları bu sayımızda sizlerin ilgisine arz ettiğimiz içeriğimizdir.
    Makaleleriniz ve araştırmalarınızla sağladığınız destekleriniz sayesinde muhteviyâtı daha da zenginleşecek olan Hadis Tetkikleri Dergisi (HTD) kendini keşif gayreti içerisinde olan ilim ehlince bize iletilen her türlü talebe açık olup bütün imkânlarımızı kullanarak talepte bulunanları desteklemeye çalışacağımızın bilinmesini isteriz.
Geride bıraktığımız kesintisiz yirmi iki yıl ve kırk üç sayı boyunca Hadis Tetkikleri Dergisi’ne (HTD) destek olan, sahip çıkan, bizleri cesaretlendiren, yazılarıyla bizi onurlandıran bütün hoca ve kardeşlerimize şükranlarımızı sunarken bundan sonra da HTD’nin imkânlarının, araştırmacılarımızın hizmetinde olduğunu te’yîden ifade istiyoruz.
    Gelecek sayılarımızda görüşmek dileğiyle...
    Saygılarımızla...

İbrahim HATİBOĞLU