Bu çalışmada, L. garganicum subsp. laevigatum, L. garganicum subsp. pulchrum, and L. purpureum var. purpureum’un MeOH, CH2Cl2, n-BuOH ve H2O ekstreleri antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri yönünden test edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite testi için sıvı mikrodilüsyon yöntemi, serbest radikal süpürücü etki tayini için spektrofotometrik DPPH yöntemi kullanılmıştır. Tüm bitkilerin CH2Cl2 ekstreleri en yüksek antimikrobiyal aktiviteyi göstermiştir. Test edilen ekstreler arasında L. garganicum subsp. laevigatum bitkisinin CH2Cl2 ekstresi denenen tüm bakteri ve mantarlara karşı en etkili ekstre olarak belirlenmiştir. Çalışılan bitkilerin n-BuOH ekstreleri serbest radikal süpürücü etki yönünden en yüksek etkili ekstreler olarak bulunmuştur.
In this study the MeOH, CH2Cl2, n-BuOH and H2O extracts of L. eriocephalum subsp. eriocephalum, L. garganicum subsp. laevigatum, L. garganicum subsp. pulchrum, and L. purpureum var. purpureum were tested for their antimicrobial and free radical scavenging activities. Broth Microdilution method and spectrophotometric DPPH method were used to test antimicrobial and free radical scavenging activity, respectively. The CH2Cl2 extracts of all plants showed highest antimicrobial activity. Among the tested extracts the CH2Cl2 extract of L. eriocephalum subsp. eriocephalum is considered as the most active one against all tested bacteria and fungi. The n-BuOH extracts of all studied plants were found to be possess the highest free radical scavenging activity.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Issue: 1 |