Erken Müdahale Programlarında Aile Merkezli Uygulamalara Örnek Bir Model: National Early Intervention Longitudinal Study (NEILS), ABD)
Abstract
Erken müdahale çalışmalarında aile katılımı programın en temel ögelerinden biridir. Müdahale programlarının her biri ülke, bölge, müdahale programına dahil edilecek çocuk ve ailelerinin özellikleri bakımından birbirinden farklıdır. Aynı erken müdahale programına dahil olsalar dahi çocukların ve ailelerin gereksinimlerinde bireysel farklılıklar söz konusudur. Müdahale programının başarıya ulaşmasındaki faktörlerden biri de programın doğru ve bireysel ihtiyaçlara cevap verir biçimde planlanmış olmasıdır. Ailenin katılımını sağlayan ve çok sayıda çocuğa ulaşan programların incelenmesi ve başarıya ulaştıran faktörler ile program uygulayıcılarının önerilerinin dikkate alınması yeni planlanan bir müdahale programına rehberlik edecektir. Bu çalışmada Aile katılımı sağlaması bakımından erken müdahale programlarına bir örnek oluşturduğu düşünülen NEİLS programı incelenmiş ve programa ilişkin uygulamalar ve istatistiklere yer verilmiştir.
Anahtar kelimler: Aile, Erken Müdahale, Program
Keywords
References
- Brookes, G., Berlin, J. And Fuligni, S. (2000). Early Childhood İntervention Programs: What About The Family? In J.P. Shonkoff and S.J. Meisels (Eds.), Handbook of Early Childhood Interventin (pp. 549-588). Second Edition. United States of America: Cambridge University Press.
- Deniz, E. (Ed.).(2009). Erken Çocukluk Döneminde Gelişim. Ankara: Maya Akademi.
- Dutton Tillery, A. , Varjas, K., Meyers, J. & Smith Collins, A. (2010). General Education Teachers’ Perception
- Of Behavior Management İntervention Strategies. Journal of Positive Behavior Interventions, 12(2), 86-102.
- Erdoğan, Serap (2010). Erken Çocukluk Döneminde Kurum Çeşitleri. Diken, H.. (Ed.) Erken Çocukluk Eğitimi içinde (s.362-371). Ankara: Pegem Akademi.
- Guralnick, M.J. (2011) Why Early İntervention Works: A Systems Perspective. Infants and Young Children. 24,
- –28.
- Halperen, Robert (2009). Early Childhood Intervention For Low-Income Children And Families. In J.P. Shonkoff and S.J. Meisels (Eds.), Handbook of Early Childhood Intervention (pp.361-386). Second Edition. United States of America: Cambridge University Press.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 24, 2015
Submission Date
June 24, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015