Abstract
Acne is a long-standing
inflammation of the hair-oil gland structure. Although the causes of acne are
not fully known, there is a relationship between acne and nutrition. Because the
diet can change the amount and content of sebum secretion in the skin.
Objective: The aim of this review is to
discuss the effects of dietary factors such as dairy products, green tea,
glycemic index-glycemic load, fatty acids, antioxidants, vitamin A and zinc in
the diet on the course of acne vulgaris.
Consumption of milk, especially
skim milk consumption, contributes to the formation of acne. The use of
polyphenol extracts obtained from green tea in the treatment of acne reduced
the number of blackheads and caused a decrease in the number of acne. A diet
with low glycemic index-glycemic load has been found to cause a significant
reduction in acne severity. Inadequate consumption of essential fatty acids
leads to inadequate sebum production in the skin. Serum malondialdehyde and
serum glutathione peroxidase levels were reported to be lower in individuals
with acne complaints. Low A vitamin levels may be a risk factor for acne and
acne lesions. Zinc levels in individuals with acne complaints were
significantly lower.
Conclusion:Milk
restriction, green tea consumption, low glycemic index-glycemic load diet may
be recommended for individuals with acne complaints. It may also be advisable
that the nutrients be considered to the fat content, the rate of consumption of
essential fatty acids. In severe acne, the use of vitamin E and zinc can lead
to supportive outcomes.
Özet
Akne, kıl-yağ
bezi yapısındaki uzun süreli iltihaplanmalardır. Akne nedenleri günümüzde tam
olarak bilinmemekle birlikte akne ile beslenme arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir.
Çünkü beslenme deri sebum salgı miktarını ve içeriğini değiştirebilmektedir.
Amaç: Bu derlemenin amacı süt ve süt ürünleri,
yeşil çay, diyetteki glisemik indeks- glisemik yük, yağ asitleri,
antioksidanlar, A vitamini ve çinko gibi diyet faktörlerinin akne vulgarisin
seyri üzerindeki etkilerini tartışmaktır.
Süt tüketiminin,
özellikle de yağsız süt tüketiminin akne oluşumuna katkı sağladığı
bildirilmektedir. Yeşil çaydan elde edilen polifenol ekstratlarının da aknenin
tedavisinde kullanımının komedonlari azalttığı, akne sayısında düşüşe neden
olduğu bulunmuştur. Düşük glisemik indeks-glisemik yük içeren bir diyetin akne
şiddetinde, akne sayısında, serbest androjen indeksinde önemli bir düşüş meydana
getirdiği bulunmuştur. Elzem yağ asitlerinin yetersiz tüketiminin ciltte
yetersiz sebum üretimine yol açtığı bilinmektedir. Serum malondialdehit ve serum glutatyon peroksidaz
seviyelerinin akne şikayeti olan bireylerde daha düşük olduğu ve oksidatif
stres düzeylerinin ise belirgin olarak daha yüksek seviyelerde olduğu
bildirilmiştir. Çalışmalar
düşük A vitamini seviyelerinin akne için bir risk faktörü olabileceğini
göstermektedir. Ayrıca akne şikayeti olan bireylerde çinko seviyeleri anlamlı
olarak düşük bulunmuştur.
Sonuç:Akne şikayeti olan bireylere süt
kısıtlamasının, yeşil çay tüketiminin, düşük glisemik indeks-glisemik yüklü
diyetin tavsiye edilebileceği düşünülmektedir. Ayrıca besinlerin yağ içeriğine,
elzem yağ asitleri tüketim oranına dikkat etmeleri tavsiye edilebilir. Şiddetli
aknede A, E vitamini ve çinko kullanımı tedaviyi destekleyici sonuçlara sebep
olabilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 27, 2018 |
Submission Date | September 11, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |