Amaç: Küresel bir sorun olarak da kabul edilen Gürültüye Bağlı İşitme Kaybını (GBİK) önlemenin en etkili yollarından birisi bu konuda farkındalık oluşturmaktadır. İşitme sağlığı ve korunması odyoloji biliminin ilgi alanıdır. Çalışmanın amacı, sağlık teknikerliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin işitme sağlığı ve işitme kaybını önleme konusundaki farkındalıklarını belirlemek, bu farkındalığın eğitim alanı ile ilişkisini ortaya koymaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel araştırma olarak planlandı. Araştırma kapsamında, 18-30 yaş arasındaki 219 sağlık teknikerliği öğrencisine gürültüye bağlı işitme kaybına yönelik farkındalıklarını ölçmek üzere 10 sorudan oluşan anket yapıldı. Katılımcılardan elde edilen bilgiler tanımlayıcı istatistik ile değerlendirildi. Odyometri teknikerliği ile diğer sağlık teknikerliği programları arasındaki farkın anlamlılığı için ki-kare analizi yapıldı.
Bulgular: Odyometri öğrencilerinin diğer sağlık teknikerliği öğrencilerine kıyasla tüm sorulara doğru yanıt verme oranı daha yüksekti. Ancak gürültünün işitmeye etkilerini sorgulayan sadece 4,5,6. sorularda istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edildi (p<0,05). GBİK’nın önlenebilir sorun olduğuna ve yüksek seslere maruz kalmanın işitme kaybına neden olabileceğine dair soruları öğrencilerin %76'sı doğru yanıtladı. Gürültüye bir defa maruz kalmanın işitme kaybı yaratmadığını düşünenlerin oranı %26,5 iken bu konuda bilgisi olmayan birey oranı %11 idi. Konser gibi yüksek gürültülü ortamlarda bulunmanın işitme kaybı yaratacağını düşünenlerin oranı %66,5 ile sınırlı kaldı. Kulak tıkacı kullanmanın müziği net duymayı engelleyeceği fikri ise %59,8 oranındaydı.
Sonuç: GBİK’den korunmanın önemli ve etkili yolu bu konuda farkındalık oluşturmaktır. Sağlık teknikerliği alanında okuyan üniversite öğrencilerinin gürültü ve etkileri konusunda bilgi eksiklikleri olduğu görüldü. Bu konuda farkındalık oluşturmanın yanında işitmeyi koruyucu önlemler hakkında eğitimlerin verilmesi küresel bir sorun olma potansiyeli taşıyan GBİK’nın önlenmesi açısından değerli olacaktır.
Destekleyen kurum yoktur
Araştırma Proje kapsamında gerçekleştirilmemiştir.
Araştırmanın gerçekleştirilmesinin her aşamasında sağladığı destek ve yol göstericiliği için Hocam, Sayın Prof. Dr. Günay Kırkım’a ve yardımları için Odyolog Rabia Hilal Orgun’a teşekkür ederim.
Objectives: One of the most effective way to prevent Noise-Induced Hearing Loss (NIHL), which is also considered a global problem, is to raise awareness on this issue. Hearing health and prevention of hearing loss is the area of interest of audiology. The study aims to determine the awareness of the students in health technician school about hearing health and prevention of hearing loss and revealing the relationship of this awareness with the field of education.
Materials and Methods: The study was planned as a cross-sectional study. Within the scope of the research, a questionnaire consisting of 10 questions was included for 219 health technician students between the ages of 18 and 30 to measure their awareness of noise-induced hearing loss. The information obtained from the participants was evaluated with descriptive statistics. Chi-square analysis was performed for the significance of the difference between audiometry technician and other health technician programs students.
Results: Audiometry students had a higher rate of correct answers to all questions compared to other health technician students. A statistically significant difference was found only in 4,5,6 questions examining the effects of noise on hearing (p<0.05). 76% of the students answered the questions correctly that NIHL is a preventable hearing loss and that exposure to loud noises can cause hearing loss. While the rate of those who thought that a single noise exposure did not cause hearing loss was 26.5%, the rate of individuals who did not know about this issue was 11%. The rate of those who thought that being in high-noise environments such as concerts would cause hearing loss was limited to 66.5%. The opinion that using earplugs would prevent hearing music clearly was 59.8%.
Conclusion: An essential and effective way to be protected from NIHL is to raise awareness on this issue. It was observed that university students studying in the field of health technicians lacked knowledge about noise and its effects. In addition to raising awareness about this issue, providing training on hearing protection measures will be valuable in terms of preventing NIHL, which has the potential to be a global problem.
Araştırma Proje kapsamında gerçekleştirilmemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Araştırma Proje kapsamında gerçekleştirilmemiştir. |
Publication Date | April 30, 2023 |
Submission Date | January 8, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 1 |