Eğitim yoluyla bireylere yeni beceriler kazandırılabilmesi, eğitimin bireylerin davranışlarında istendik yönde davranış değişikliği meydana getirilebilmesi için bireyin eğitim sistemine devamlı olarak katılımının sağlanması gerekmektedir. Çeşitli nedenlerle eğitim sürecinin aksaması durumu okula devamsızlık olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde Romanlar arasında okula devamsızlığın büyük bir sorun olduğu söylenebilir. Okula devamsızlık düşük akademik başarı, okula uyum ve okul bırakma gibi sorunları beraberinde getirmekte ve Romanlar eğitim sisteminin dışında kalmakta ya da eğitim sürecinde başarısız olmaktadır. Akkan, Deniz ve Ertan (2011) Roman çocukları arasında okulu bırakma oranının yüksek olduğunu, devamsızlığın sıkça görüldüğünü ve çocuklar üst sınıflara geçseler bile okula yazma bilme oranlarının düşük olduğunu belirtmektedir. Amaç. Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitimde ve ilkokulda Roman çocuklarının okula devamsızlık nedenlerinin belirlenmesi ve devamsızlığın çocuk üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem. Çalışma nitel desende tasarlanmış ve benzeşik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Roman mahallelerinde çalışan 15 okul öncesi ve ilkokul öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Bulgular. Araştırmaya katılan öğretmenlerin hepsinin okula devamsızlık yapan öğrencilerden şikâyetçi olduğu, her sınıfta sürekli devamsız öğrenciler olduğu ve öğrencilerin özellikle ilkbahar ve yaz aylarından sonra devamsızlık durumlarının daha da arttığı görülmektedir. Katılıcılar devamsız öğrencilerin derslerinden geri kaldıklarını, sınıf seviyesinin oldukça gerisinde olduklarını ve bunlara paralel olarak motivasyonlarını kaybettiklerini ve mesleki tükenmişlik yaşadıklarını vurgulamaktadırlar. Sonuç. Roman öğrencilerin bulunduğu okullarda ciddi boyutlarda devamsızlık sorunu olduğu, maddi imkânsızlıklar nedeniyle okul öncesi eğitim alamadıkları, ailelerin çocukların eğitim durumlarıyla yeteri kadar ilgilenmedikleri ve eğitim alarak çocuğun iyi bir noktaya gelemeyeceği inancı nedeniyle okula devam etmedikleri saptanmıştır
Eğitim yoluyla bireylere yeni beceriler kazandırılabilmesi, eğitimin bireylerin davranışlarında istendik yönde davranış değişikliği meydana getirilebilmesi için bireyin eğitim sistemine devamlı olarak katılımının sağlanması gerekmektedir. Çeşitli nedenlerle eğitim sürecinin aksaması durumu okula devamsızlık olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde Romanlar arasında okula devamsızlığın büyük bir sorun olduğu söylenebilir. Okula devamsızlık düşük akademik başarı, okula uyum ve okul bırakma gibi sorunları beraberinde getirmekte ve Romanlar eğitim sisteminin dışında kalmakta ya da eğitim sürecinde başarısız olmaktadır. Akkan, Deniz ve Ertan (2011) Roman çocukları arasında okulu bırakma oranının yüksek olduğunu, devamsızlığın sıkça görüldüğünü ve çocuklar üst sınıflara geçseler bile okula yazma bilme oranlarının düşük olduğunu belirtmektedir.
Amaç. Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitimde ve ilkokulda Roman çocuklarının okula devamsızlık nedenlerinin belirlenmesi ve devamsızlığın çocuk üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem. Çalışma nitel desende tasarlanmış ve benzeşik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Roman mahallelerinde çalışan 15 okul öncesi ve ilkokul öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir.
Bulgular. Araştırmaya katılan öğretmenlerin hepsinin okula devamsızlık yapan öğrencilerden şikâyetçi olduğu, her sınıfta sürekli devamsız öğrenciler olduğu ve öğrencilerin özellikle ilkbahar ve yaz aylarından sonra devamsızlık durumlarının daha da arttığı görülmektedir. Katılıcılar devamsız öğrencilerin derslerinden geri kaldıklarını, sınıf seviyesinin oldukça gerisinde olduklarını ve bunlara paralel olarak motivasyonlarını kaybettiklerini ve mesleki tükenmişlik yaşadıklarını vurgulamaktadırlar.
Sonuç. Roman öğrencilerin bulunduğu okullarda ciddi boyutlarda devamsızlık sorunu olduğu, maddi imkânsızlıklar nedeniyle okul öncesi eğitim alamadıkları, ailelerin çocukların eğitim durumlarıyla yeteri kadar ilgilenmedikleri ve eğitim alarak çocuğun iyi bir noktaya gelemeyeceği inancı nedeniyle okula devam etmedikleri saptanmıştır.
Anahtar kelimeler: Okula devamsızlık, roman öğrenciler, okula devamsızlığın etkileri
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Oral Presentation |
Authors | |
Publication Date | June 24, 2015 |
Submission Date | June 23, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 3rd National Congress of Child Development and Education (International Participations) (Congress Book) |