Research Article

İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI

Number: 6 January 20, 2021
EN TR

İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI

Abstract

Öz: Bu araştırmada Türkçenin İtalyanlara öğretilmesi için yazılmış üç kitapta Türkçe ses ve harflerinin öğretiminin nasıl yapıldığının belirlenmesi, ifade edilmesi amaçlanmıştır. Bu kitaplardan: 1910 tarihli, Il Turco Parlato; bir dönem konuşma kitabı olarak kullanıldığı; ikinci kitap Manuale di Lingua Turca, Harf İnkılâbı'ndan hemen sonra yazıldığı ayrıca kendi zamanında üniversitelerde kullanıldığı; son kitap Corso di Lingua ise günümüzde İtalya’da üniversitelerde kullanıldığından dolayı inceleme nesnesi olarak tercih edilmiştir. Kitapların Türkçe dil bilgisi öğretiminde ilk konu olarak ses ve harf öğretimini ele almalarından dolayı ses bilgisi ile ilgili konular belirlenerek sınıflama yapılmış, incelemede bu sınıflandırma kullanılmıştır. Yapılan incelemede, yazarların kitaplarını, genel olarak İtalyan Türkoloji geleneğinde yazılan dil bilgisi kitaplarındaki konuların yer alış sırasına göre düzenledikleri, bu anlamda kendi dönemlerinden önce yazılmış eserlerde olduğu gibi başlangıç konusu olarak da harfleri ve ses karşılıklarını ele aldıkları görülmüştür. Anahtar kelimeler: İtalyanlar İçin Türkçe, İtalyan Türkolojisi, alfabe, ses, harf.

Keywords

İtalyanlar İçin Türkçe, İtalyan Türkolojisi, alfabe, ses, harf

References

  1. Adamović, M. (2014). Floransalı Filippo Argenti'nin Notlarına Göre (1533) 16. Yüzyıl Türkçesi, A. Merhan (Çev.). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. (2001).
  2. Ahanov, K. (2013). Dil Bilimin Esasları, M. Ceritoğlu (Çev.) Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. (2002).
  3. Banguoğlu, T. (2011). Türkçenin Grameri. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınlar.
  4. Bombaci, A. (1938). La “Regola Del Parlare Turco” dil Filippo Argenti: Materiale Per La Conoscenza Del Turco Parlato Nelle Prima Metà Del XVI Secolo. Napoli: R. Istituto Superiore Orientale.
  5. Bonelli, L. & Iasigian, S. (1910). İtalyanca Mükaleme ve Lugat Kitabı Il Turco Parlato (Lingua Usuale di Costantinopoli). Milano, İtalya: Ulrico Hoepli.
  6. Coşkun, M. V. (2016). Türkçenin Ses Bilgisi. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.
  7. D'Amora, R. (2012). Corso di Lingua Turca Güle Güle. Milano: Hoepli.
  8. Davutoğlu, A. Y. (2010). Standart Türkçedeki Ünlülerin Akustik Analizi ve Fonetik Altyapı (Basılmamış Sanatta Yeterlik Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  9. Demircan, Ö. (2013). Türkçenin Sesdizimi. İstanbul: Der Yayınları.
  10. Deny, J. (2012). Türk Dil Bilgisi-Osmanlı Türkçesi. A. Benzer, (Düzenleyen), A. U. Elöve, (Çev.) İstanbul: Kabalcı Yayınevi. (1921).
APA
Kaya, R. (2021). İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi, 6, 51-75. https://izlik.org/JA88BG62HU
AMA
1.Kaya R. İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi. 2021;(6):51-75. https://izlik.org/JA88BG62HU
Chicago
Kaya, Resul. 2021. “İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI”. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi, nos. 6: 51-75. https://izlik.org/JA88BG62HU.
EndNote
Kaya R (January 1, 2021) İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi 6 51–75.
IEEE
[1]R. Kaya, “İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI”, Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi, no. 6, pp. 51–75, Jan. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88BG62HU
ISNAD
Kaya, Resul. “İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI”. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi. 6 (January 1, 2021): 51-75. https://izlik.org/JA88BG62HU.
JAMA
1.Kaya R. İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi. 2021;:51–75.
MLA
Kaya, Resul. “İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI”. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi, no. 6, Jan. 2021, pp. 51-75, https://izlik.org/JA88BG62HU.
Vancouver
1.Resul Kaya. İTALYANLARIN TÜRKÇE ÖĞRETİMİ: HARFLER VE SES KARŞILIKLARI. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2021 Jan. 1;(6):51-75. Available from: https://izlik.org/JA88BG62HU