BibTex RIS Cite

DEMOKRAT PARTİ GENEL BAŞKANI CELAL BAYAR’IN 1-8 NİSAN 1947 TARİHLİ İZMİR SEYAHATİ

Year 2019, Issue: 10, 143 - 171, 01.06.2019

Abstract

Demokrat Parti 7 Ocak 1946 tarihinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılan Manisa Milletvekili Celal Bayar, Kars Milletvekili Fuat Köprülü, Aydın Milletvekili Adnan Menderes ve Mersin Milletvekili Refik Koraltan tarafından kurulmuştur. Parti kurulduktan hemen sonra halk tarafından kabul görmüş ve 1946 seçimlerinde 66 milletvekilliği kazanmıştır. Bu seçim Türk siyasi literatürüne şaibeli seçim olarak geçmiş ve çok tepki toplamıştır. 1947 yılında da bu seçimin etkileri ve tepkileri devam etmiştir. Demokrat Parti partinin kuruluş yıldönümünde “Hürriyet Misakı” adını verdiği bir beyanname yayınlamış ve yarışın eşit şartlar altında gerçekleşmesini istemiştir. 1947 yılı milletvekili ara seçimlerinin yapılmış olduğu yıldır. Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar, partinin kurucuları ve ileri gelenleriyle 1 Nisan 1947 tarihinde İzmir seyahatine çıkmıştır. Bayar ve arkadaşları yaklaşık 1 hafta boyunca İzmir’de kalmışlar ve Demokrat Parti’nin ara seçimlere girmeyeceğini buradan ilan etmişlerdir. Bu çalışmada Bayar ve arkadaşlarının İzmir’e gidişleri, İzmir’deki faaliyetleri, Demokrat Parti’nin İzmir Mitingi ve Bayar’ın İzmir Nutku yer almaktadır. Çalışmada T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından elde edilen verilerden, dönemin ulusal gazetelerinde çıkmış olan haberlerden ve dönem ile ilgili çeşitli araştırma eserlerden faydalanılmıştır

Menderes and Refik Koraltan, who broke out of the Republican People's party on

Year 2019, Issue: 10, 143 - 171, 01.06.2019

Abstract

The Democratic Party was founded by Celal Bayar, Fuat Köprülü, Adnan Menderes and Refik Koraltan, who broke out of the Republican People's party on January 7, 1946. Right after the party was established, it was accepted by the people and won 66 deputies in the 1946 elections. This election has passed to the Turkish political literature as a shady election and has garnered a lot of reactions. In 1947, the effects and reactions of this election continued. The Democratic Party issued a declaration called “Freedom Misaki” on the anniversary of the establishment of the party and demanded the race to take place under equal conditions. 1947 parliamentary elections were held in the year. Celal Bayar, the leader of the Democratic Party, Started the Izmir program on April 1, 1947 with the founders and leaders of the party. Bayar and his friends stayed in Izmir for about a week and declared that the Democratic Party would not enter the interim elections. In this study Bayar and his friends go to Izmir, his activities in Izmir, the Democratic Party's rally in Izmir and Bayar's lecture in Izmir are included. In this study, data obtained from the presidency of Archives of the Republic of Turkey, News published in the national newspapers of the period and various research works related to the period were used.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Kaan Cem Geniş This is me

Publication Date June 1, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 10

Cite

Chicago Geniş, Kaan Cem. “DEMOKRAT PARTİ GENEL BAŞKANI CELAL BAYAR’IN 1-8 NİSAN 1947 TARİHLİ İZMİR SEYAHATİ”. İzmir Araştırmaları Dergisi, no. 10 (June 2019): 143-71.