Research Article

RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI

Volume: 5 Number: 2 May 1, 2025
EN TR

RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI

Abstract

Rönesans Çağı, XIV. yüzyılın sonlarında İtalya’da başlayarak Avrupa’nın entelektüel, sanatsal ve bilimsel anlamda büyük bir dönüşüm geçirmesine öncülük etmiş; insan merkezli bir dünya görüşünü ve doğaya yönelik analitik bir yaklaşımı sanatın temel ilkeleri haline getirmiştir. Bu dönemin en önemli ressamlarından biri olan Sandro Botticelli, klasik estetik anlayışı ve idealize edilmiş formlarıyla, eserlerinde göze çarpan çizgisel kompozisyon, perspektif ve figüratif anlatım teknikleri, Rönesans’ın temel sanatsal değerlerini yansıtırken, aynı zamanda görsel sanatların geleceğine yön veren bir temel oluşturmuştur. Öte yandan, XVII. yüzyıl itibarıyla Rönesans’ın dengeli ve armonik sanat anlayışına bir tepki olarak doğan Barok sanatı, dramatik anlatım dili, yoğun ışık-gölge kullanımı (chiaroscuro), hareketlilik ve duygusal derinlik gibi unsurların ön plana çıktığı yeni bir görselliği beraberinde getirmiştir. Bu dönemin en etkili sanatçılarından biri olan Caravaggio, resimlerinde ışığın yönlendirilmiş kullanımı ve dramatik anlatımıyla Barok sanatının temel estetik prensiplerini belirlemiş; onun ardından gelen Rembrandt ise hem ışık-gölge oyunları hem de psikolojik derinliğiyle portre sanatına devrim niteliğinde katkılarda bulunmuştur. Bu makale, Rönesans’ın Botticelli ile temsil edilen klasik sanatsal anlayışı ile Barok dönemin Caravaggio ve Rembrandt gibi yenilikçi sanatçılarının teknik ve estetik yaklaşımlarını temel alarak, resim sanatının evrimini ve bu dönüşümün fotoğraf sanatına olan etkilerini incelemektedir. Işık-gölge kullanımı, derinlik, hacim, perspektif ve oran gibi görsel unsurlar açısından karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılarak, resim sanatının fotoğraf sanatı üzerindeki estetik ve teknik mirası ele alınmıştır. Böylece, Rönesans’tan Barok’a uzanan sanatsal dönüşüm sürecinin, fotoğraf sanatının gelişimindeki rolü ortaya konulmakta ve bu sanatların birbirleriyle olan ilişkisi disiplinlerarası bir perspektifle incelenmektedir.

Keywords

References

  1. Aksoy, N. (2004). Rönesans İngiltere'sinde Türkler. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  2. Antmen, A. (2008). Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul. Sel Yayıncılık.
  3. Bazin, A. (2011). Sinema Nedir (çev. İbrahim Şener). İstanbul: Doruk Yayınları.
  4. Bell, J. C. (1993). Some Seventeenth-Century Appraisals of Caravaggio's Coloring. Artibus et Historiae, 14(27), 103-129.
  5. Benjamin, W. (2011). Fotoğrafın Kısa Tarihi: Teknik Araçlarla Yeniden-Üretim (Çoğaltma) Çağında Sanat Eseri. İstanbul: Agora Kitaplığı.
  6. Benjamin, W. (2015). Teknik Olarak Yeniden-Üretilebilirlik Çağında Sanat Yapıtı (Çev. Gökhan Sarı). İstanbul: Zeplin Yayınları.
  7. Boubat, E. (1984). Fotoğraf Sanatı. İstanbul: İnkilap ve Aka Basımevi.
  8. Burckhardt, J. (2019). The Civilisation of the Period of the Renaissance in Italy. Vienna: The Phaidon Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Photography

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

April 13, 2025

Publication Date

May 1, 2025

Submission Date

February 6, 2025

Acceptance Date

March 16, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 5 Number: 2

APA
Sayın, O. (2025). RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, 5(2), 144-160. https://izlik.org/JA78EU72TE
AMA
1.Sayın O. RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI. JCSR. 2025;5(2):144-160. https://izlik.org/JA78EU72TE
Chicago
Sayın, Onur. 2025. “RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 5 (2): 144-60. https://izlik.org/JA78EU72TE.
EndNote
Sayın O (May 1, 2025) RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 5 2 144–160.
IEEE
[1]O. Sayın, “RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI”, JCSR, vol. 5, no. 2, pp. 144–160, May 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78EU72TE
ISNAD
Sayın, Onur. “RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 5/2 (May 1, 2025): 144-160. https://izlik.org/JA78EU72TE.
JAMA
1.Sayın O. RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI. JCSR. 2025;5:144–160.
MLA
Sayın, Onur. “RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 2, May 2025, pp. 144-60, https://izlik.org/JA78EU72TE.
Vancouver
1.Onur Sayın. RESİMDEN FOTOĞRAFA MİRAS: BOTTİCELLİ, CARAVAGGİO VE REMBRANDT’IN FOTOĞRAF SANATINA KATKILARI. JCSR [Internet]. 2025 May 1;5(2):144-60. Available from: https://izlik.org/JA78EU72TE

Copyright © Author(s). Licensed under CC BY-NC-ND 4.0.