Research Article

DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE

Volume: 1 Number: 2 September 1, 2021
  • Hilal Baldemir *
  • Ayten Övür

DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE

Abstract

Geçmişten günümüze gelişen teknolojinin hayatımıza kazandırdığı en önemli gelişmelerden biri tartışmasız dijital medya teknolojisidir. Dijital medya teknolojisi bugün neredeyse her alanda faaliyet gösteren ve hayatımızı kolaylaştıran bir işleve sahiptir. Öyle ki artık insanoğlunun yoğun ve karmaşık hayatı dijital medya teknolojisi sayesinde daha yaşanılabilir bir hale gelmiştir. Yaşadığımız dönemin bize sunduğu kolaylıkların yanı sıra beraberinde getirdiği bazı olumsuz durumlarda mevcuttur. Bu olumsuzluklardan biri de özellikle çocuk yaşta başlayan ve yaş ilerledikçe de etkisini sürdüren neredeyse her yaş grubunu kapsayan dijital oyun oynama alışkanlığıdır. Dijital oyunların tarihi çok eskiye dayansa da bugün sahip olduğumuz teknolojinin getirdiği imkanlar ve gelişmeler sayesinde oyun oynama alışkanlıkları çok farklı boyutlara ulaşmıştır. Dijital oyunların üst düzey gerçeklik teknolojisi günümüzde oyunculara vazgeçemeyecekleri adrenalini yaşatmaktadır. Dijital oyunlardaki gerçekliğin bu kadar artması ve her gün yeni bir gelişme ve yenilik yapılması bu oyunları oynayan insanların oyunlara daha bağımlı hale gelmelerine yola açabilmektedir. Bu araştırmanın amacı son yıllarda oldukça popüler olan Pubg oyununun dijital oyun bağımlılığı davranışlarına sebep olup olmadığını öğrenmektir. Bu araştırmada dijital oyunların yarattığı bağımlılık davranışını ele alarak Pubg Mobile oyunu üzerinden 10-18 yaş grubundaki bireyler ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Pubg oyununa karşı bağımlılık davranışı geliştirip geliştirmedikleri üzerine bir inceleme yapılacaktır. Bu yöntemle elde edilen veriler analiz edilerek Pubg oyunu bireylerde bağımlılık davranışı yaratır hipotezi ispatlanmaya çalışılacaktır.

Keywords

References

  1. Aksel, N. & Sarı, E. (2020). Ortaokul Öğrencilerinin Dijital Oyun Bağımlılığı, Öz Denetimi ve Sosyal Eğilimleri. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 10(2): 436-444. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1206521.
  2. Arslan, A. (2019). “Üniversite Öğrencilerinin Dijital Bağımlılık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”. International e-Journal of Educational Studies, 4(7): 27-41. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/872463.
  3. Arslan, A. (2020). “Ortaöğretim Öğrencilerinin Dijital Bağımlılık Düzeyleri ve Şiddet Eğilimlerinin Belirlenmesi”. Journal of Computer and Education Research, 8(15): 86-113. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1020297.
  4. Dijital Oyun Sektörü Raporu (2016). Ankara Kalkınma Ajansı. https://www.ankaraka.org.tr/archive/files/yayinlar/ankaraka-dijital-oyun-sektoru.pdf. (Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021).
  5. Dijital Oyun Sektörü Raporu (2019). Gaming in Turkey. Oyun ve Espor Ajansı. https://www.gaminginturkey.com/turkiye-oyun-sektoru-raporu-2019.pdf. (Erişim tarihi: 23 Mart 2021).
  6. Eskidemir, S. & Tezel, F. (2019). Teknoloji ile Büyüyen Çocuklar. Aygül, H.H. & Eke, E. (Ed). Dijital Çocukluk ve Dijital Ebeveynler Dijital Nesillerin Teknoloji Bağımlılığı (ss. 89-109). Ankara: Nobel yayıncılık.
  7. Goodwin, K. (2019). Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek Teknolojiyi Doğru Kullanmanın Yolları. İstanbul: Aganta Kitap.
  8. Günüç, S. (2015) "Video oyunu ve İnternet Bağımlılıkları Arasındaki İlişkiler ve İlişkiler: Hoşgörü Her Koşulda Görülen Bir Semptom Mu". Computers In Human Behavior. (49): 517-525. doi:10.33711/691498

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Authors

Hilal Baldemir * This is me
0000-0001-7900-1396
Türkiye

Publication Date

September 1, 2021

Submission Date

June 17, 2021

Acceptance Date

July 5, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 1 Number: 2

APA
Baldemir, H., & Övür, A. (2021). DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, 1(2), 139-153. https://izlik.org/JA58AJ97RG
AMA
1.Baldemir H, Övür A. DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE. JCSR. 2021;1(2):139-153. https://izlik.org/JA58AJ97RG
Chicago
Baldemir, Hilal, and Ayten Övür. 2021. “DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 (2): 139-53. https://izlik.org/JA58AJ97RG.
EndNote
Baldemir H, Övür A (September 1, 2021) DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 2 139–153.
IEEE
[1]H. Baldemir and A. Övür, “DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE”, JCSR, vol. 1, no. 2, pp. 139–153, Sept. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58AJ97RG
ISNAD
Baldemir, Hilal - Övür, Ayten. “DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 1/2 (September 1, 2021): 139-153. https://izlik.org/JA58AJ97RG.
JAMA
1.Baldemir H, Övür A. DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE. JCSR. 2021;1:139–153.
MLA
Baldemir, Hilal, and Ayten Övür. “DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 2, Sept. 2021, pp. 139-53, https://izlik.org/JA58AJ97RG.
Vancouver
1.Hilal Baldemir, Ayten Övür. DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ YENİ YÜZÜ OLARAK PUBG MOBİLE. JCSR [Internet]. 2021 Sep. 1;1(2):139-53. Available from: https://izlik.org/JA58AJ97RG

Copyright © Author(s). Licensed under CC BY-NC-ND 4.0.