Research Article

Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz

Volume: 6 Number: 3 December 31, 2020

Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz

Abstract

Günümüzde birçok ülke demokrasisini liberal eksende şekillendirmektedir. Ancak demokrasi teorisyenlerinin çoğu, liberal demokrasinin dünyada yaygın bir şekilde uygulansa bile içinde bulunduğu krizle mücadele etmesinin zor olduğunu iddia etmektedir. Demokrasiyi konu edinen düşünürler tarafından bu konu önemli bir problematik konumundadır. Bu düşünürlerin hedefi, liberal demokrasiyi eleştirerek başka formlara dönüşümünü sağlamaktır.
Bu çalışmada amaçlanan, zengin demokrasi modelleri içerisinde zamanla gelişen ve toplumsal yapıda önemini koruyan, liberal demokrasinin katılım noktasında yaşadığı eksikliklere çözüm olan müzakereci ve çatışmacı demokrasi anlayışlarını ele almaktır. Bu demokrasi modelleri, çatışmacı anlayışın duayen teorisyenlerinden Chantal Mouffe ve müzakereci demokrasi modelinin öncüsü olan Jürgen Habermas bağlamında değerlendirilmiştir. Bu iki tür demokrasi modelinin günümüze yansımaları adına tamamlanması ve daha iyi anlaşılabilmesi adına da karşılaştırmalı metottan yararlanılmıştır.
Literatür taraması ve betimleyici metodun uygulandığı bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre; liberal demokrasi çoğunluğa dayalı siyasi süreçleri çözmede yetersiz kalmaktadır. Buna alternatif olarak öne sürülen müzakereci demokrasi, kişilerin kamusal sürece dahil olabilmesi açısından önemli fırsatlar barındırmakta ve özgür tartışma ortamı yaratmaktadır. Sonuçlardan bir diğerine göre ise çatışmacı demokraside çoğulculuk ön plana çıkmakta, siyasi tartışmalarda hiçbir zaman nihai sonuca varılamamakta her zaman anlaşmazlık olmaktadır. Son olarak da Habermas’ın toplumun siyasi yapısını uzlaşı, iletişim, tartışma; Mouffe’un ise çatışma gibi kavramlarla ördüğünü belirtmek gerekir. 

Keywords

References

  1. HABERMAS, Jürgen (2001), İletişimsel Eylem Kuramı, Çev. Mustafa Tüzel, Kabalcı Yayınları, İstanbul. HABERMAS, Jürgen (2014), Kamusallığın Yapısal Dönüşümü, Çev. Tanıl Bora ve Mithat Sancar, İletişim Yayınları, İstanbul. HABERMAS, Jürgen (2017), “Öteki” Olmak “öteki”yle yaşamak, Çev. İlknur Aka, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. MOUFFE, Chantal (2013), Siyasal Üzerine, Çev. Mehmet Ratip, İletişim Yayınları, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Political Science

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

July 20, 2020

Acceptance Date

October 23, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 6 Number: 3

APA
Karadeniz, Y. (2020). Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, 6(3), 1-13. https://doi.org/10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09
AMA
1.Karadeniz Y. Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi. 2020;6(3):1-13. doi:10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09
Chicago
Karadeniz, Yeliz. 2020. “Jürgen Habermas Ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci Ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz”. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi 6 (3): 1-13. https://doi.org/10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09.
EndNote
Karadeniz Y (December 1, 2020) Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi 6 3 1–13.
IEEE
[1]Y. Karadeniz, “Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz”, Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, vol. 6, no. 3, pp. 1–13, Dec. 2020, doi: 10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09.
ISNAD
Karadeniz, Yeliz. “Jürgen Habermas Ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci Ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz”. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi 6/3 (December 1, 2020): 1-13. https://doi.org/10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09.
JAMA
1.Karadeniz Y. Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi. 2020;6:1–13.
MLA
Karadeniz, Yeliz. “Jürgen Habermas Ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci Ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz”. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, vol. 6, no. 3, Dec. 2020, pp. 1-13, doi:10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09.
Vancouver
1.Yeliz Karadeniz. Jürgen Habermas ve Chantal Mouffe Okumalarıyla Müzakereci ve Çatışmacı Demokrasi Anlayışları: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi. 2020 Dec. 1;6(3):1-13. doi:10.25272/j.2149-8539.2020.6.3.09

The International Journal of Political Studies is a free journal. No fee is charged from the authors during the application and publication process of the articles.

The journal is a journal that is published online.

The International Journal of Political Studies is indexed by the following indexes;

ASOS, Academia Social Science Index

DOAJ, Directory of Open Access Journals


Index Copernicus

ResearchBib

Citefactor