Sağlıklı kadınlarda menstrual siklus boyunca tat, beslenme, bedensel ve psikolojik değişimler yaşandığı çeşitli çalışmalarca gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı sağlıklı kadınların menstruasyon öncesi ve sırası dönemlerinde yaşadıkları tat, vücut ağırlığı değişimi, besin tercihleri ve beden/mood değişimlerini araştırmaktır. Bu kesitsel çalışmaya, 18 ile 45 yaşları arasında düzenli adet gören 400 sağlıklı kadın katılmıştır. Katılımcıların genel özellikleri, foliküler faz (menstruasyon sırasında) ve luteal faz (premenstrüel dönem) dönemlerine ait mod ve bedensel değişiklikler, tat değişiklikleri ile besin tercihlerini inceleyen sorulardan oluşan online anket formu uygulanmıştır. Katılımcılar %62.2’si luteal fazda vücut ağırlığı (ort 1.2 kg) artışı, %56.7’si iştah artışı yaşadığını ifade etmişlerdir. Ayrıca, luteal fazda, katılımcıların tamamında tatlı tüketimi ve çikolata tüketimi isteğinde artış, karın şişliği, göğüs hassasiyeti, sinirlilik hissinde artış olduğunu bildirilmiştir. Luteal fazda yaşanan vücut ağırlığı artışı ile tuzlu gıda tüketim isteği, ödem, iştah artışı, karın şişliği ve bir takım diğer değişimlerde zayıf fakat pozitif yönlü korelasyonlar tespit edilmiştir (p<0.05). Çalışmamız luteal fazda kadınların tat, besin tercihleri, bedensel ve psikolojik değişimler yaşadıklarını göstermektedir. Bu değişiklikleri anlamak kadın ve menstruasyon sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Studies have demonstrated changes in taste, food intake, physical and psychological characteristics of healthy women during menstrual cycle. The aim of this study is to examine the changes in taste, weight, physical, mood and food preferences of healthy women before and during menstruation. This decriptive study included 400 healthy regularly menstruating women aged 18-45 years in Turkey. An online survey including questions examining the participants’ characteristics, and changes during the follicular phase and the luteal phase was used. 62.2% of the participants reported increases in body weight (1.2kg), and 56.7% of them stated an increase in appetite in the luteal phase. In addition, in the luteal phase, they reported an increase in the craving for sweet taste and chocolate, abdominal bloating and breast tenderness, and the feeling of irritability during the luteal phase. Craving for salty flavour, edema, increased appetite, and abdominal bloating had weak but positive correlations with weight gain during the luteal phase. The results of the present study indicated that the women had changes in taste and food preferences as well as physical and psychological changes during the luteal phase. Understanding these changes is of great importance for menstrual health.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2022 |
Submission Date | July 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |