White tea, which is produced from the immature leaves and buds of the Camellia sinensis L. plant, is produced and sold in the market in five different qualities (Silver needle, White peony, tribute eyebrow, noble, long-lasting eyebrow and puerperal tea) depending on different picking times and standards in China. White tea is known to have a higher concentration of catechins than green, black and oolong tea. White tea provides effective protection against many different types of cancer (such as colon, prostate and stomach cancer). White tea has a protective effect against stroke damage by helping the development of blood vessels. Catechins in white tea have been found to lower LDL cholesterol. In this review, white tea and its effects on health are reviewed.
Camellia sinensis L. bitkisinin olgunlaşmamiş yaprak ve tomurcuklarindan üretilen beyaz çay, Çin'de farkli toplama zamanlari ve standartlarina bağli olarak beş farkli kalitede (Silver needle, White peony, tribute eyebrow, noble, long-lasting eyebrow and puerperal tea) üretilmekte ve piyasada satilmaktadir. Beyaz çayin yeşil, siyah ve oolong çayina göre daha yüksek kateşin konsantrasyonuna sahip olduğu bilinmektedir. Beyaz çay birçok farkli kanser türüne (kolon, prostat ve mide kanseri gibi) karşi etkili koruma sağlamaktadir. Beyaz çay, kan damarlarinin gelişimine yardimci olarak felç hasarina karşi koruyucu bir etkiye sahiptir. Beyaz çayda bulunan kateşinlerin LDL kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu derlemede beyaz çayin sağlik üzerindeki etkileri gözden geçirilmiştir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Nutritional Science |
| Journal Section | REVIEW ARTICLE |
| Authors | |
| Publication Date | April 25, 2024 |
| Submission Date | March 8, 2024 |
| Acceptance Date | March 21, 2024 |
| Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 1 |