BibTex RIS Cite

Eternity of the World Based on God’s Generosity

Year 2015, Issue: 6, 23 - 29, 01.10.2015

Abstract

In this paper it is handled discussion between Proclus and Philoponus on eternity of the world via passages from al-Antaki’s Kitab Bahjat al,Mu’min and al-Isfizari’s Kitab fi Masail al-Umur al-Ilahiyya. The beginning of Philosoponus’ De Aeternitate Mundi contra Proclum, hitherto lost Arabic version, is also lost in Greek and we could see these chapters in al-Antaki’s and al-Isfizari’s books on Philoponus. But, whereas al-Antaki mentions neither Proclus nor Philoponus in his quotation, al-Isfizari refers to them both and even mentions the title of the latter’s work from which he quotes as the Kitab fi al-Radd ala Buruqlus. A comparison of al-Antaki’s and al-Isfizari’s quotations aims at giving the most comprehensive picture of the lost Philoponus text possibly.

Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği

Year 2015, Issue: 6, 23 - 29, 01.10.2015

Abstract

Bu yazıda Proklos ve Philoponos arasında yaşanan evrenin ebedîliği hakkındaki tartışma Antâkî’nin Kitâbu’l-Behceti’l-Mu’min ve İsfizârî’nin Kitâb fî Mesâili’l-Umûri’l-İlâhiyye adlı eserleri aracılığıyla ele alınmaktadır. Philoponos’un bugün Arapçası da kayıp olan De Aeternitate Mundi contra Proclum adlı eserinin baş tarafı Yunancada da kayıptır ve bu kısımları Antâkî ve İsfizârî’nin Philoponos üzerine yazdıkları eserlerde görebilmekteyiz. Ancak, Antâki yaptığı alıntıda ne Proklos’tan ne de Philoponos’tan bahsederken, İsfizârî onların her ikisine de atıfta bulunmaktadır, hatta ikincisinin eserini dahi Kitâb fi’r-Redd alâ Buruklûs olarak belirtmektedir. Antâkî ve İsfizârî’nin alıntılarının karşılaştırılması Philoponos’un kayıp kayıp metninin mümkün olduğunca çok kapsamlı resmini vermeyi amaçlamaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA62NF58CE
Journal Section Research Article
Authors

- Antâkî This is me

- İsfizârî This is me

- Entelekya This is me

Publication Date October 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Issue: 6

Cite

APA Antâkî, .-., İsfizârî, .-., & Entelekya, .-. (2015). Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi(6), 23-29.
AMA Antâkî, İsfizârî, Entelekya. Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği. ifder. October 2015;(6):23-29.
Chicago Antâkî, -, - İsfizârî, and - Entelekya. “Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği”. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 6 (October 2015): 23-29.
EndNote Antâkî -, İsfizârî -, Entelekya - (October 1, 2015) Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6 23–29.
IEEE .-. Antâkî, .-. İsfizârî, and .-. Entelekya, “Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği”, ifder, no. 6, pp. 23–29, October 2015.
ISNAD Antâkî, - et al. “Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği”. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6 (October 2015), 23-29.
JAMA Antâkî -, İsfizârî -, Entelekya -. Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği. ifder. 2015;:23–29.
MLA Antâkî, - et al. “Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği”. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 6, 2015, pp. 23-29.
Vancouver Antâkî -, İsfizârî -, Entelekya -. Tanrının İnayeti Bağlamında Evrenin Ebedîliği. ifder. 2015(6):23-9.