Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü

Sayı: 25 29 Ocak 2021
  • Ercan Ergün
  • Yücel Engin
PDF İndir
TR EN

Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü

Öz

Bu araştırmanın amacı, nesiller arası liderlik çatışmasında duygusal sahiplik ve lider-üye etkileşimi arasındaki ilişkiye yönelik algıların ortaya konulmasıdır. Nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılan bu araştırmada model olarak, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini ülkemizde sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren, Ticaret Odası’nda kaydı bulunan, çalışan sayısının en az 150 kişi ve net işletme sermayesinin 10 milyon TL olduğu, günümüze kadar yaşamlarını sürdürmüş 79büyük ölçekli aile işletmelerini temsil eden 137 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma sonucuna göre Büyük ölçekli aile işletmelerinde ki duygusal sahiplik ve liderlik çatışması arasındaki ilişkiye bakıldığında duygusal sahiplik ile liderlik çatışması arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında lider-üye etkileşimi, liderlik çatışması ve duygusal sahiplik arasındaki ilişkiye bağlı olarak lider-üye etkileşimi ile duygusal sahipliğin birbirini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak büyük ölçekli aile işletmelerinde duygusal sahiplik arttıkça liderlik çatışmasının azalma gösterdiği, lider-üye etkileşimi güçlü olan işletmelerde ise duygusal sahipliğin artış gösterdiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allen, N. J. ve Meyer, J. P. (1990). The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance And Normative Commitment To The Organization. Journal of Occupational Psychology, 63, 1-18.
  2. Anderson, R. C. ve Reeb, D. M. (2003). Founding-Family Ownership and Firm Performance: Evidence Fromthe S&P 500. The Journal of Finance, 58 (3), 1301-1328.
  3. Boyd, B.,Botero, I. ve Fediuk, T. (2014). Incumbent Decisions About Succession Transitions in Family Firms: A Conceptual Model. International Journal of Financial Studies, 2, 335-358.
  4. Burkart, M.,Panunzi, F. ve Shleifer, A. (2003). FamilyFirms. Journal of Finance, 58 (5), 2167-2201.
  5. Burke, C., S., Sims, D., E., Lazzara, E. H. ve Salas, E. (2007). Trust in Leadership: A Multi-Level Review and Integration. The Leadership Quarterly, 18, 606- 632.
  6. Carver, L. ve Candela, L. (2008). Attaining Organizational Commitment Across Different Generations of Nurses. Journal of Nursing Management, 16 (8).
  7. Certo, S. C. ve Certo S. T. (2009). Modern Management Conceptsand Skills. Prentice Hall.
  8. Chung, H. M. ve Chan, S. T. (2012). Ownership Structure, Family Leadership, and Performance of Affiliate Firms in Large Family Business Groups.AsiaPac J Manag, 29, 303-329.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ercan Ergün Bu kişi benim

Yücel Engin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

29 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA
Ergün, E., & Engin, Y. (2021). Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25, 285-312. https://izlik.org/JA52FF35SH
AMA
1.Ergün E, Engin Y. Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü. SOSBİLDER. 2021;(25):285-312. https://izlik.org/JA52FF35SH
Chicago
Ergün, Ercan, ve Yücel Engin. 2021. “Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 25: 285-312. https://izlik.org/JA52FF35SH.
EndNote
Ergün E, Engin Y (01 Ocak 2021) Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 25 285–312.
IEEE
[1]E. Ergün ve Y. Engin, “Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü”, SOSBİLDER, sy 25, ss. 285–312, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52FF35SH
ISNAD
Ergün, Ercan - Engin, Yücel. “Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 25 (01 Ocak 2021): 285-312. https://izlik.org/JA52FF35SH.
JAMA
1.Ergün E, Engin Y. Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü. SOSBİLDER. 2021;:285–312.
MLA
Ergün, Ercan, ve Yücel Engin. “Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 25, Ocak 2021, ss. 285-12, https://izlik.org/JA52FF35SH.
Vancouver
1.Ercan Ergün, Yücel Engin. Büyük Ölçekli Aile İşletmelerinde Duygusal Sahipliğin Nesiller Arası Liderlik Çatışmasına Etkisi ve LiderÜye Etkileşiminin Aracı Rolü. SOSBİLDER [Internet]. 01 Ocak 2021;(25):285-312. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52FF35SH