Araştırma Makalesi

Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon

Sayı: 9 15 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon

Öz

Köstendilli Süleyman Şeyhî (ö. 1235/1819-20) 19. yüzyıl Osmanlı Döneminde Köstendil’de yaşamış olan velûd bir âlimdir. Kendisine otuzu aşkın eser nispet edilen Süleyman Şeyhî, şerh türünde altı risâle telif etmiştir. Şeyhî, söz konusu çalışmalarında tasavvuf tarihindeki önemli isimlere nispet edilen sözleri tasavvufî meselelerle ilintili olarak şerh etmiştir. Vahdet-i vücûd geleneğinin takipçisi olan Şeyhî’nin söz konusu şerhlerini bu meşreb üzere telif ettiği anlaşılmaktadır. Şeyhî’nin bu tür çalışmalarından biri de Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık’tır. Bu risâlede Ca‘fer es-Sâdık’a (ö. 148/765) nispet edilen “kim vasldan faslı ve sükûndan hareketi ayırırsa tevhidde karar mahalline ulaşır.” şeklindeki söz şerh edilmiştir. Şeyhî, bu risâlede “fasl”, “vasl”, “hareket” ve “sükûn” kavramlarını Ekberî geleneğin bakış açısıyla değerlendirmiştir. Ayrıca bu konuyla bağdaştırdığı “vâsılîn”, “mukarrebîn” ve “erenler” gibi kavramları da ele alarak izah etmeye çalışmıştır. Makalenin ilk kısmında Süleyman Şeyhî’nin hayatı ve eserleri hakkındaki bilgilere kısaca değinildikten sonra Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık incelenmiş ve ilgili risâlenin muhtevası hakkında genel hatlarıyla bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci kısımda ise yazma halinde bulunan risâle, tespit edilen üç nüshasıyla mukayese edilerek transkripsiyon alfabesi ile neşredilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Kur’ân-ı Kerîm Meâli. çev. Halil Altuntaş - Muzaffer Şahin. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2009.
  2. Bursalı Mehmed Tahir. Osmanlı Müellifleri. haz. M. A. Yekta Saraç. 3 Cilt. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi, 2016.
  3. Ceyhan, Semih. “Süleyman Şeyhî”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 38/108-109. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
  4. Demirli, Ekrem. İslam Metafiziğinde Tanrı ve İnsan. İstanbul: Alfa Yayınları, 2017.
  5. Doğan, Gönül. Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Nikâtü’l-Hikem İsimli Eseri (İnceleme ve Metin). İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2008.
  6. Elbânî, Nâsırüddin. Silsiletü’l-ehâdîsi’z-zaʿîfe ve’l-mevzûʿa ve eseruhu’s-seyyiʾü fi’l-ümme. 14 Cilt. Riyad: Dâru’l-Me’ârîf, 1412/1992.
  7. Gazzâlî, Hüccetü’l-İslâm Ebû Hâmid Muhammed b. Muhammed b. Muhammed b. Ahmed. İhyâʾü ulûmi’d-dîn. Beyrut: Dâru’l-Ma’rife, ts.
  8. Irâkī, Fahreddîn. Lemaât: Aşka ve Âşıklara Dair. çev. Ahmed Avni Konuk. İstanbul: İlk Harf, 2011.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

30 Nisan 2021

Kabul Tarihi

26 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Koçyiğit, F., & Ekinci, M. İ. (2021). Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon. İslami İlimler Araştırmaları Dergisi, 9, 132-165. https://izlik.org/JA95HA22JB
AMA
1.Koçyiğit F, Ekinci Mİ. Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon. IIAD. 2021;(9):132-165. https://izlik.org/JA95HA22JB
Chicago
Koçyiğit, Ferhat, ve Muhammed İkbal Ekinci. 2021. “Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon”. İslami İlimler Araştırmaları Dergisi, sy 9: 132-65. https://izlik.org/JA95HA22JB.
EndNote
Koçyiğit F, Ekinci Mİ (01 Haziran 2021) Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon. İslami İlimler Araştırmaları Dergisi 9 132–165.
IEEE
[1]F. Koçyiğit ve M. İ. Ekinci, “Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon”, IIAD, sy 9, ss. 132–165, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95HA22JB
ISNAD
Koçyiğit, Ferhat - Ekinci, Muhammed İkbal. “Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon”. İslami İlimler Araştırmaları Dergisi. 9 (01 Haziran 2021): 132-165. https://izlik.org/JA95HA22JB.
JAMA
1.Koçyiğit F, Ekinci Mİ. Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon. IIAD. 2021;:132–165.
MLA
Koçyiğit, Ferhat, ve Muhammed İkbal Ekinci. “Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon”. İslami İlimler Araştırmaları Dergisi, sy 9, Haziran 2021, ss. 132-65, https://izlik.org/JA95HA22JB.
Vancouver
1.Ferhat Koçyiğit, Muhammed İkbal Ekinci. Köstendilli Süleyman Şeyhî’nin Şerh-i Kelâm-ı Ca‘fer-i Sâdık-ı: Tahlil ve Transkripsiyon. IIAD [Internet]. 01 Haziran 2021;(9):132-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95HA22JB