Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 1, 64 - 74, 18.06.2019

Öz

Included in the berry
species, strawberry, raspberry, blackberry, currant, gooseberry, blueberry,
cranberry are widely consumed in the world. Particularly the existence of
vitamins, minerals and phenolic matters in their content makes them quite
valuable and important.
The amount of research focusing on currants having
positive impacts on health and high functional properties is quite limited.
Thus, the current study was designed to investigate some of the currant and
gooseberry species that can be grown in Black Sea Region having great potential
for organic agriculture. On the
basis of this, the current study was designed to investigate in 2010-2011
period in the province of Trabzon that is in the Black Sea Region, which has an
important potential for organic production, 4 currant (Ribes nigrum, Ribes
rubrum) species (Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan) and a gooseberry
(Ribes uva-crispa) species (Mucurines) cultivated organically were used as
material. Botanic, phenological characteristics,
natural antioxidant
contents and antioxidant capacities of these varieties have been determined.
According to the
results, values for total phenolic matter of currant samples were found between
3048.58-5435.01 µg GAE/g fw; total anthocyanin between 110.63-686.50 µg
cyd-3-glu/g fw; ascorbic acid between 15.50-37.36 mg/100ml; FRAP between
9.35-13.72 µmol TE/g fw and TEAC between 10.58-20.13 µmol TE/g fw. The values
of gooseberry samples were found as total phenolic matter 2533.08 µg GAE/g fw;
ascorbic acid 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g fw and TEAC 6.00 µmol TE/g
fw.



 

Kaynakça

  • Benvenuti, S., Pellati, F., Melegari, M., Bertelli, D., 2004. Polyphenols, Anthocyanins, Ascorbic Acid, and Radical Scavenging Activity of Rubus, Ribes, and Aronia. J. Food Sci. 69, C164–C169.
  • Borges, G., Degeneve, A., Mullen, W., Crozier, A., 2010. Identification of Flavonoid and Phenolic Antioxidants in Black Currants, Blueberries, Red Currants and Cranberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 3901-3909.
  • Çolak, A.M., 2018. Effect of melatonin and gibberellic acid foliar application on the yield and quality of Jumbo blackberry species. Saudi Journal of Biological Sciences. 25(6):1242-1246.
  • Demirsoy, L., Demirsoy, H., Balcı, G., Ersoy, B., Bilgener, Ş., 2009. Bazı Frenküzümü Çeşitlerinin Samsun Koşullarına Adaptasyonu. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 424-428, Kahramanmaraş.
  • Erdoğan, S., Biricik, F. G., Erenoğlu, B., Akçay, M. E., 2007. Bazı Üzümsü Meyve Çeşitlerinin (Bektaşiüzümü, Frenküzümü) Dondurularak Muhafazası Üzerine Araştırmalar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, cilt.1, s.82-86, Erzurum.
  • Erenoğlu, B., Baş, M., Şarlar, G., Akçay, M. E., 2003. Bazı Üzümsü Meyvelerin (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Bektaşiüzümü, Yaban Mersini) Marmara Bölgesine Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.325-329, Ordu.
  • Erenoğlu, B., Öztürk, M., 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde Üzümsü Meyveler Tarımı ve Yakın Gelecekte Beklenen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, s.133-146.
  • Eyduran, S. P., Ağaoğlu, Y. S., 2007. Ankara (Ayaş) Koşullarında Yetiştirilen Frenküzümü Çeşitlerinin Bazı Pomolojik ve Bitkisel Özellikleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3) 293-298.
  • Gerçekçioğlu, R., Bayazıt, S., Edizer, Y., Çekic, Ç., 2009. Bazı Frenküzümü (Ribes ssp.) Çeşitlerinin Tokat Ekolojisindeki Performansları. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 308-313, Kahramanmaraş.
  • Göktaş, A., Demirtaş, İ., Atasay, A., 2006. Bazı Böğürtlen ve Frenküzümü Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) Yöresine Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.151-156, Tokat.
  • Halvorsen, B. L., Holte, K., Myhrstad, M. C. W., Barikmo, I., Hvattum, E., et al. 2002. A Sistematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. J. Nutr. 132, 461-471.
  • Işık, E. A., Şahin, A., Yazıcı, K., 2001. Bazı üzümsü meyvelerin (Frenküzümü, Ahududu, Böğürtlen ve Nar) Ekolojik Yetiştiriciliğe Uygunluğu. Türkiye II. Ekolojik Tarım Kongresi, 286-294, Antalya.
  • Kahkönen, M. P., Hopia, A. I., Heinonen, M., 2001. Berry Phenolics and Their Antioxidant Activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 49, no. 8, 4076-4082.
  • Kaplan, N., Akbulut M., 2006. Samsun Çarşamba Ovası Koşularına Uygun Frenküzümü Çeşitlerinin Belirlenmesi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.145-150, Tokat.
  • Lugasi, A., Hóvári, J., Sági K. V., Bíró, L., 2003. The Role of Antioxidant Phytonutrients in the Prevention of Diseases. Acta. Biol. Szeged. 47 (1-4), 119-125.
  • Mitchell, C., Brennan, R. M., Cross, J. V., Johnson, S. N., 2011. Arthropod Pests Of Currant and Gooseberry Crops in The U.K. : Their Biology, Management and Future Prospects. Agricultural and Forest Entomology, 13, 221–237.
  • Moyer, R. A., Hummer, K. E., Finn, C. E., Frei, B., Wrolstad, R. E., 2002. Anthocyanins, Phenolics and Antioxidant Capacity in Diverse Small Fruits: Vaccinium, Rubus, and Ribes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, p 519–525.
  • Nikolic, M., Vulic, T., Milivojevic, J., Dordevic, B., 2006. Pomological Characteristics of Newly Introduced Black Currant Cultivars (Ribes Nigrum L.). International Conference of Perspectives in Europen Fruit Growing. (Editör: Dipl. Ing. T. Necas, Ph. D.), Basımevi MZLU in Brno, 150. Baskı, s: 200-203, Lednice, Czech Republic.
  • Pantelidis, G. E., Vasilakakis, M., Manganaris, G. A., Diamantidis, G., 2007. Antioxidant Capacity, Phenol, Anthocyanin and Ascorbic Acid Contents in Raspberries, Blackberries, Red Currants, Gooseberries and Cornelian Cherries. Food chemistry, 102, 777-783.
  • Pehluvan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve Böğürtlenlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi. Bahçe, 33 (1-2): 51-57.
  • Pellegrini, N., Serafini, M., Colombi, B., Del Rio, D., Salvatore, S., Bianchi, M., Brighenti, F., 2003. Total Antioxidant Capacity of Plant Foods, Beverages and Oils Consumed in Italy Assessed by Three Different in vitro Assays. The Journal of Nutrition, 133, 2812-2819.
  • Tabart, J., Kevers, C., Evers, D., Dommes, J., 2011. Ascorbic Acid, Phenolic Acid, Flavonoid, and Carotenoid Profiles of Selected Extracts from Ribes nigrum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59, 4763-4770.
  • Tosun, İ., Yüksel, S., 2003. Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi. Gıda, 28 (3): 305-311.
  • Tural, S., 2006. Samsun ve Çevresinde Doğal Olarak Yetişen Kızılcıkların Antioksidan Kapasitesi. Yüksek Lisans Tezi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 59 s.
Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 1, 64 - 74, 18.06.2019

Öz

Kaynakça

  • Benvenuti, S., Pellati, F., Melegari, M., Bertelli, D., 2004. Polyphenols, Anthocyanins, Ascorbic Acid, and Radical Scavenging Activity of Rubus, Ribes, and Aronia. J. Food Sci. 69, C164–C169.
  • Borges, G., Degeneve, A., Mullen, W., Crozier, A., 2010. Identification of Flavonoid and Phenolic Antioxidants in Black Currants, Blueberries, Red Currants and Cranberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 3901-3909.
  • Çolak, A.M., 2018. Effect of melatonin and gibberellic acid foliar application on the yield and quality of Jumbo blackberry species. Saudi Journal of Biological Sciences. 25(6):1242-1246.
  • Demirsoy, L., Demirsoy, H., Balcı, G., Ersoy, B., Bilgener, Ş., 2009. Bazı Frenküzümü Çeşitlerinin Samsun Koşullarına Adaptasyonu. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 424-428, Kahramanmaraş.
  • Erdoğan, S., Biricik, F. G., Erenoğlu, B., Akçay, M. E., 2007. Bazı Üzümsü Meyve Çeşitlerinin (Bektaşiüzümü, Frenküzümü) Dondurularak Muhafazası Üzerine Araştırmalar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, cilt.1, s.82-86, Erzurum.
  • Erenoğlu, B., Baş, M., Şarlar, G., Akçay, M. E., 2003. Bazı Üzümsü Meyvelerin (Ahududu, Böğürtlen, Frenküzümü, Bektaşiüzümü, Yaban Mersini) Marmara Bölgesine Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.325-329, Ordu.
  • Erenoğlu, B., Öztürk, M., 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde Üzümsü Meyveler Tarımı ve Yakın Gelecekte Beklenen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, s.133-146.
  • Eyduran, S. P., Ağaoğlu, Y. S., 2007. Ankara (Ayaş) Koşullarında Yetiştirilen Frenküzümü Çeşitlerinin Bazı Pomolojik ve Bitkisel Özellikleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3) 293-298.
  • Gerçekçioğlu, R., Bayazıt, S., Edizer, Y., Çekic, Ç., 2009. Bazı Frenküzümü (Ribes ssp.) Çeşitlerinin Tokat Ekolojisindeki Performansları. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 308-313, Kahramanmaraş.
  • Göktaş, A., Demirtaş, İ., Atasay, A., 2006. Bazı Böğürtlen ve Frenküzümü Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta) Yöresine Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.151-156, Tokat.
  • Halvorsen, B. L., Holte, K., Myhrstad, M. C. W., Barikmo, I., Hvattum, E., et al. 2002. A Sistematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. J. Nutr. 132, 461-471.
  • Işık, E. A., Şahin, A., Yazıcı, K., 2001. Bazı üzümsü meyvelerin (Frenküzümü, Ahududu, Böğürtlen ve Nar) Ekolojik Yetiştiriciliğe Uygunluğu. Türkiye II. Ekolojik Tarım Kongresi, 286-294, Antalya.
  • Kahkönen, M. P., Hopia, A. I., Heinonen, M., 2001. Berry Phenolics and Their Antioxidant Activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 49, no. 8, 4076-4082.
  • Kaplan, N., Akbulut M., 2006. Samsun Çarşamba Ovası Koşularına Uygun Frenküzümü Çeşitlerinin Belirlenmesi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, s.145-150, Tokat.
  • Lugasi, A., Hóvári, J., Sági K. V., Bíró, L., 2003. The Role of Antioxidant Phytonutrients in the Prevention of Diseases. Acta. Biol. Szeged. 47 (1-4), 119-125.
  • Mitchell, C., Brennan, R. M., Cross, J. V., Johnson, S. N., 2011. Arthropod Pests Of Currant and Gooseberry Crops in The U.K. : Their Biology, Management and Future Prospects. Agricultural and Forest Entomology, 13, 221–237.
  • Moyer, R. A., Hummer, K. E., Finn, C. E., Frei, B., Wrolstad, R. E., 2002. Anthocyanins, Phenolics and Antioxidant Capacity in Diverse Small Fruits: Vaccinium, Rubus, and Ribes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, p 519–525.
  • Nikolic, M., Vulic, T., Milivojevic, J., Dordevic, B., 2006. Pomological Characteristics of Newly Introduced Black Currant Cultivars (Ribes Nigrum L.). International Conference of Perspectives in Europen Fruit Growing. (Editör: Dipl. Ing. T. Necas, Ph. D.), Basımevi MZLU in Brno, 150. Baskı, s: 200-203, Lednice, Czech Republic.
  • Pantelidis, G. E., Vasilakakis, M., Manganaris, G. A., Diamantidis, G., 2007. Antioxidant Capacity, Phenol, Anthocyanin and Ascorbic Acid Contents in Raspberries, Blackberries, Red Currants, Gooseberries and Cornelian Cherries. Food chemistry, 102, 777-783.
  • Pehluvan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve Böğürtlenlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi. Bahçe, 33 (1-2): 51-57.
  • Pellegrini, N., Serafini, M., Colombi, B., Del Rio, D., Salvatore, S., Bianchi, M., Brighenti, F., 2003. Total Antioxidant Capacity of Plant Foods, Beverages and Oils Consumed in Italy Assessed by Three Different in vitro Assays. The Journal of Nutrition, 133, 2812-2819.
  • Tabart, J., Kevers, C., Evers, D., Dommes, J., 2011. Ascorbic Acid, Phenolic Acid, Flavonoid, and Carotenoid Profiles of Selected Extracts from Ribes nigrum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59, 4763-4770.
  • Tosun, İ., Yüksel, S., 2003. Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi. Gıda, 28 (3): 305-311.
  • Tural, S., 2006. Samsun ve Çevresinde Doğal Olarak Yetişen Kızılcıkların Antioksidan Kapasitesi. Yüksek Lisans Tezi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 59 s.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Mühendislik
Bölüm Original Papers
Yazarlar

Elif Çelik

Ali İslam

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 3 Ekim 2018
Kabul Tarihi 21 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çelik, E., & İslam, A. (2019). INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, 3(1), 64-74.
AMA Çelik E, İslam A. INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION. Int J Agric For Life Sci. Haziran 2019;3(1):64-74.
Chicago Çelik, Elif, ve Ali İslam. “INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 3, sy. 1 (Haziran 2019): 64-74.
EndNote Çelik E, İslam A (01 Haziran 2019) INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 3 1 64–74.
IEEE E. Çelik ve A. İslam, “INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION”, Int J Agric For Life Sci, c. 3, sy. 1, ss. 64–74, 2019.
ISNAD Çelik, Elif - İslam, Ali. “INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 3/1 (Haziran 2019), 64-74.
JAMA Çelik E, İslam A. INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION. Int J Agric For Life Sci. 2019;3:64–74.
MLA Çelik, Elif ve Ali İslam. “INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, c. 3, sy. 1, 2019, ss. 64-74.
Vancouver Çelik E, İslam A. INVESTIGATIONS ON SOME PROPERTIES OF CURRANT AND GOOSEBERRY VARIETIES GROWN IN ORGANIC CONDITION. Int J Agric For Life Sci. 2019;3(1):64-7.

download