BibTex RIS Cite

Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları

Year 2014, Volume: 2 Issue: 3 - Int J Basic Clin Med, 131 - 137, 26.01.2016

Abstract

Çalışmamızda, surveyans verilerine katkı sağlamak ve özellikle nosokomiyal menenjitlerde tedavi planlarken antibiyotik seçiminde farkındalığımızı artırmak amaçlanmıştır. Bu nedenle altı yıllık sürede nozokomiyal ve toplumsal kökenli menenjit düşünülen hastalara ait 15519 beyin omurilik sıvısı (BOS) örneklerinden izole edilen etkenleri ve antibiyotik duyarlılıklarının belirledik. Örnekler kültürleri yapıldıktan sonra bakteri tanımlama ve duyarlılıkları Vitec2 (BioMerieux, Fransa) ve Phonex (BD, A.B.D) otomatize sistemleri ile yapılmış olup duyarlılık sonuçları CLSI ya göre yorumlanmıştır.
10632 BOS örneğinin %53’ü erkek, %47’si bayan hastalara aitti. Bu örneklerden %7’sinde üreme oldu. Üreme saptanan örneklerin %23’ü çocuk, %76’sı yetişkin hastalara aitti. BOS örneklerinde toplumsal kökenli olarak en sık izole edilen türler sırasıyla Koagulaz negatif stafilokolar (%58), S.aureus’lar (%20) olurken, nozokomiyal olarak izole edilen türler sıklık sırasına göre KNS (%60) ve Acinetobacter spp. (%11.4) olarak belirlendi. Çocukların BOS örneklerinde KNS, Klebsiella başta olmak üzere Enterobacter spp. , enterokok’lar ilk sıralarda izole edilen etkenler olurken yetişkinlerde bu sıralama KNS, Acinetobacter spp., enterokoklar şeklindeydi.
BOS örneklerinden en sık izole edilen Gram pozitif bakterilerden KNS ve S.aureus’un penisilin ve metisilin direnci sırasıyla %96, %97 ve %83, %36 olarak saptandı. S.pneumoniae izolatları arasında penisilin ve sefriakson direnci sırasıyla %18, %5 oranında iken enterokokların ampisilin, penisilin ve vankomisin dirençleri %52, %63 ve %6 olarak saptandı. Tüm örneklerden en sık izole edilen Gram negatif mikroorganizmalardan Acinetobacter türlerinin en duyarlı olduğu antibiyotikler amikasin (%40) ve meropenem (%58) di. Çalışmamızda menenjit etkeni mikroorganizmaların dağılımının altta yatan predispoze faktörlerin varlığında değişebileceğini gözlemledik.

Year 2014, Volume: 2 Issue: 3 - Int J Basic Clin Med, 131 - 137, 26.01.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Keramettin Yanık

Hava Yılmaz This is me

Adil Karadağ

Ercan Ünlü This is me

Murat Günaydın This is me

Publication Date January 26, 2016
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 3 - Int J Basic Clin Med

Cite

APA Yanık, K., Yılmaz, H., Karadağ, A., Ünlü, E., et al. (2016). Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 2(3), 131-137.
AMA Yanık K, Yılmaz H, Karadağ A, Ünlü E, Günaydın M. Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları. International Journal of Basic and Clinical Medicine. January 2016;2(3):131-137.
Chicago Yanık, Keramettin, Hava Yılmaz, Adil Karadağ, Ercan Ünlü, and Murat Günaydın. “Nozokomiyal Ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 2, no. 3 (January 2016): 131-37.
EndNote Yanık K, Yılmaz H, Karadağ A, Ünlü E, Günaydın M (January 1, 2016) Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları. International Journal of Basic and Clinical Medicine 2 3 131–137.
IEEE K. Yanık, H. Yılmaz, A. Karadağ, E. Ünlü, and M. Günaydın, “Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, vol. 2, no. 3, pp. 131–137, 2016.
ISNAD Yanık, Keramettin et al. “Nozokomiyal Ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 2/3 (January 2016), 131-137.
JAMA Yanık K, Yılmaz H, Karadağ A, Ünlü E, Günaydın M. Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;2:131–137.
MLA Yanık, Keramettin et al. “Nozokomiyal Ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, vol. 2, no. 3, 2016, pp. 131-7.
Vancouver Yanık K, Yılmaz H, Karadağ A, Ünlü E, Günaydın M. Nozokomiyal ve Toplumsal Kökenli Menenjit Şüpheli Hastaların Beyin Omurilik Sıvısı’ndan İzole Edilen Mikroorganizmalar Ve Antibiyotik Duyarlılıkları. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;2(3):131-7.