BibTex RIS Cite

Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler

Year 2016, Volume: 4 Issue: 1, 0 - 0, 29.06.2016

Abstract

Amaç
Bu çalışma huzurevinde yaşayan yaşlıların konstipasyon durumlarının tanılanması ve konstipasyonu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla planlandı.
Mateyal ve Metot
Tanımlayıcı tipteki çalışma 1-15 Temmuz 2015 tarihleri arasında Tekirdağ ilinde bir huzurevinde yaşayan ve çalışmayı kabul eden 56 birey ile yürütüldü. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği, Mini Nutrisyon Testi ve Modifiye Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler tanımlayıcı (ortalama, standart sapma, yüzdelik hesapları) ve karşılaştırmalı (Mann Whitney U testi) istatistiksel araştırma yöntemleri kullanılarak analiz edildi.
Bulgular
Katılımcıların yaş ortalaması 79.32±8.62 yıl ve %66.1’i erkek idi. %44.6’sı günde 4 bardaktan az sıvı tükettiğini, %55.4’ü konstipasyon sorunu yaşamadığını ve %75’i ise konstipasyon için ilaç kullanmadığını ifade etti. Yaşlıların %57,1’i günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız iken %35.7’sinin malnutrisyon riskinin olduğu belirlendi. Klozet/sürgü kullanan yaşlıların alaturka tuvalet kullanan yaşlılara göre konstipasyonu daha ciddi deneyimlediği saptandı. Konstipasyon sorunu yaşama, konstipasyon için ilaç kullanma, günlük yaşam aktivitelerinde bağımlı olma ve malnutrisyonun konstipasyon ciddiyetini olumsuz olarak etkilediği belirlendi.
Sonuç
Çalışmaya katılan yaşlıların, orta ciddiyette konstipasyon deneyimledikleri saptandı. Bu nedenle konstipasyonun erken dönemde tanılanarak farkındalığın arttırılması, uygun barsak yönetimi programlarının oluşturulması ve düzenli beslenme gibi önlemlerin alınması önerilmektedir.
Anahtar kelimeler: Huzurevi, konstipasyon, yaşlılık

Year 2016, Volume: 4 Issue: 1, 0 - 0, 29.06.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Şebnem Bilgiç

Filiz Dilek

Hatice Sevil Avcı Arslan This is me

Aysun Ünal

Publication Date June 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Bilgiç, Ş., Dilek, F., Avcı Arslan, H. S., Ünal, A. (2016). Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 4(1).
AMA Bilgiç Ş, Dilek F, Avcı Arslan HS, Ünal A. Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler. International Journal of Basic and Clinical Medicine. June 2016;4(1).
Chicago Bilgiç, Şebnem, Filiz Dilek, Hatice Sevil Avcı Arslan, and Aysun Ünal. “Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları Ve Etkileyen Faktörler”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4, no. 1 (June 2016).
EndNote Bilgiç Ş, Dilek F, Avcı Arslan HS, Ünal A (June 1, 2016) Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4 1
IEEE Ş. Bilgiç, F. Dilek, H. S. Avcı Arslan, and A. Ünal, “Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, vol. 4, no. 1, 2016.
ISNAD Bilgiç, Şebnem et al. “Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları Ve Etkileyen Faktörler”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4/1 (June 2016).
JAMA Bilgiç Ş, Dilek F, Avcı Arslan HS, Ünal A. Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4.
MLA Bilgiç, Şebnem et al. “Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları Ve Etkileyen Faktörler”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, vol. 4, no. 1, 2016.
Vancouver Bilgiç Ş, Dilek F, Avcı Arslan HS, Ünal A. Bir Huzurevinde Yaşayan Yaşlilarin Konstipasyon Durumları ve Etkileyen Faktörler. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4(1).