Bu çalışmanın amacı, Türk Müziği çalgılarından olan udun doğru mikrofonlama tekniklerini ve bu tekniklerin nasıl uygulanacağı konusu hakkında bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. Bu bakış açısı doğrultusunda uzman görüşleri alınmıştır. Farklı mikrofonlar ve mikrofonlama teknikleri uygulanarak uzmanların ortak bildiği bir Peşrev (Beyati) icra edilmiştir. Alınan kayıtlar aynı ortam ve atmosferde yapılmış olup 55 kişilik örneklem grubuna tek tek dinletilerek yorumları ve tercihleri (görüşleri) alınmıştır. Uzmanların genel çerçevesi; müzik öğretmenleri, stüdyo ve teknoloji uzmanları (tonmayster ve aranjör), sanatçılar (TRT, Kültür Bakanlığı) ve akademisyen olan kişileri içermektedir. Bu bağlamda ortaya çıkmış olan sonuçlar ve bulgular istatistiksel olarak ele alınıp, analiz edilerek en doğru mikrofonlama tekniği saptanarak öneriler halinde belirtilmiştir.
Ud Kayıt Mikrofon Mikrofonlama Teknikleri Geleneksel Türk Sanat Müziği
The aim of this study is to obtain information about the correct microphoning techniques of the oud which is one of the Turkish music instruments, and how to apply these techniques. Expert opinions were received in line with this point of view. By applying different microphones and microphoning techniques, a common Peshrev (Beyati) was performed. The recordings were made in the same environment and atmosphere. After listening to the 55-person sample group one by one, their comments and preferences (opinions) were received. The general framework of experts includes studio and recording technology experts (tonmaids and arrangers), music teachers, artists (TRT, Ministry of Culture) and academicians. In this context, the results and findings were analyzed statistically and the most accurate microphoning technique was determined and presented as suggestions.
Oud Recording Microphone Microphoning Techniques Traditional Turkish Art Music.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijca