Bu çalışmada, İran Rezavi Horasani bölgesinden toplanan safran ile, Türkiye’nin farklı lokasyonlarında; Hatay (Kırıkhan, İskenderun, Hassa ve Yayladağı ilçeleri), Karabük (Safranbolu ilçesi Yukarıbucak ve Ovacuma köyleri), Ankara (Ayaş, Nallıhan ve Polatlı ilçeleri), Çukurova bölgesi (Adana-Çukurova, Mersin-Tarsus ve Osmaniye-Kadirli ilçeleri) ve Antalya (Korkuteli ilçesi), toplanan safranların uçucu ve biyoaktif bileşimleri gösterilmiştir. Uçucu bileşiklerin tanımlanması ve miktar tayini için gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi (GC-MS/FID ve GC-MS/MS) cihazı kullanılmıştır. Safranın uçucu bileşenlerini izole etmek için metanol:etil asetat çözücü karışımı kullanılarak ultrason destekli ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma, safranın uçucu ve biyoaktif bileşiklerinin miktarlarının farklı coğrafi konumlar arasında değiştiğini ortaya koymaktadır. Safran içerisinde bulunan safranal, krosin ve krosetin gibi en önemli biyoaktif bileşenler, tüm safran örneklerinde kantitatif olarak analiz edilmiştir. En yüksek safranal ve krosin sırasıyla 22532.97 mg kg-1 ve 647.26 mg kg-1 ile Hatay Yayladağı safranında gözlemlendmiştir. En yüksek krosetin miktarı 6.73 mg kg-1 ile Ankara Ayaş safranından elde edilmiştir. Yağ asidi içeriği en yüksek fraksiyon %23.56 ile Hatay Kırıkhan safranında gözlemlenirken, biyoaktif bileşenlerin en yüksek fraksiyonu %90.84 ile Karabük Safranbolu Ovacuma safranında bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre en yüksek kalitede safranın Hatay Yayladağı ve Karabük Safranbolu Ovacuma safranları olduğu belirlenmiştir.
In this study, volatile and bioactive compositions of saffron samples collected from Khorasani region in Iran Razavi and different locations in Turkey containing Hatay (Kırıkhan, Iskenderun, Hassa and Yayladağı counties), Karabük (Safranbolu county Yukarıbucak and Ovacuma villages), Ankara (Ayaş, Nallıhan and Polatlı counties), Çukurova region (Adana-Cukurova, Mersin-Tarsus and Osmaniye-Kadirli counties) and Antalya (Korkuteli county) were investigated using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS/FID and GC-MS/MS) for identification and quantification of volatile compounds. Ultrasound-assisted extraction method using methanol:ethyl acetate solvent mixture was used to isolate the volatile components of saffron. This study revealed that the amounts of the volatile and bioactive compounds of saffron veried between different geographical locations. The most important bioactive compounds of saffron, safranal, crocin and crocetin, were also quantitatively analyzed in all saffron samples. The highest amount of safranal and crocin were observed in Hatay yayladağı saffron with 22532.97 mg kg-1 and 647.26 mg/kg, respectively. The highest amount of crocetin was obtained with 6.73 mg/kg in Ankara Ayaş saffron. While Hatay kırıkhan saffron contained the highest fraction of fatty acid content with 23.56%, the highest fraction of bioactive components was discovered in Karabük safranbolu ovacuma saffron with 90.84%. According to the obtained outcomes, the highest qualities saffron were determined to be observed in Hatay yayladağı and Karabük safranbolu ovacuma saffron, respectively.
Crocus sativus L. GC-MS analysis Saffron ultrasound-assisted extraction volatile components
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.