This
review focused on the encapsulation of antioxidants as bioactive compound in
proteins. Both proteins and antioxidants are well-known for their nutritional,
supplementary, and structuring effects in foods. Antioxidants are susceptible
to environmental conditions during processing or storage, and thus need to be
protected. Besides being good candidates for protection of antioxidants,
proteins also have important techno-functional properties, such as texturizing
or surfactant properties. An overview of different encapsulation methods of
antioxidants was given. Type of encapsulation, such as complex formation or
core-and-shell model, depends on the production method. Production methods
mainly include a mixture of antioxidant and protein solutions, following a
gelation or hardening step for stabilization. Alternatively, depending on the
nature of the compounds, hydrophobic or electrostatic interactions were also
used for the assembly. Encapsulation of antioxidants can be used for the
protection purposes as well as for controlled release systems in food or
medical products.
Bu derleme biyoaktif madde olarak antioksidanların
proteinler içinde enkapsülasyonlarına odaklanmıştır. Proteinler ve
antioksidanlar gıdalarda besleyici, takviye edici ve yapısal özellik
geliştirmeleri ile bilinir. Antioksidanlar proses ve depolama sırasında
çevresel faktörlerden çok etkilenir, bu yüzden korunmalıdır. Proteinler,
antioksidanları korumaya iyi bir aday olmasının yanı sıra, tekstür geliştirme
ve yüzey aktif özellikler gibi tekno-fonksiyonel özelliklere de sahiptir. Antioksidanların
farklı enkapsülasyon yöntemleri genel olarak anlatılmıştır. Enkapsülasyon
türleri, örneğin kompleks oluşumu ya da çekirdek-kabuk modeli, üretim metoduna
bağlıdır. Üretim metotları temelde antioksidan ve protein çözeltilerinin karışımını,
sonrasında da jelleşme ve stabilizasyon için katılaşma basamaklarını içerir.
Ayrıca, kompleks oluşumu için bileşenlerin yapısına bağlı olarak, hidrofobik
veya elektrostatik etkileşimler de kullanılabilir. Antioksidanların
enkapsülasyonu, koruma amaçlı kullanılabileceği gibi gıda veya medikal
ürünlerinde kontrollü salınım sistemlerinde de kullanılabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2019 |
Submission Date | August 16, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 2 |