TR
EN
Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği
Abstract
Bu çalışmada, dünya üzerinde giderek artan yenilenebilir enerji kaynakları arasında ciddi bir yatırıma sahip olan rüzgâr enerjisinin daha verimli nasıl elde edilebilirliğini yapay sinir ağlar (YSA) ve uygulanacak program olan matriks laboratuvar (MATLAB) programı ile yeni bir verimlilik yaklaşımı önerilmiştir. Önerilen bu yaklaşım ile makine öğrenmesi algoritmalarının ve veri ön işleme gibi gereksinimleri bir arada sunan Java ile geliştirilen Weka (Waikato Environment for Knowledge Analysis) da kullanılmıştır. Kullanılan veriler Çanakkale ili Bozcaada ilçesine aittir. 2014 yılında Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden temin edilen rüzgâr hızı, nem, basınç ve sıcaklık verilerini kapsamaktadır. Bu veri setleriyle rüzgâr hız tahmin yapılmıştır. Rüzgâr hızı tahmin sonuçlarına bakıldığında; WEKA’ da Lineer Regresyon algoritmasından faydalanarak korelasyon katsayısının yüksek hata oranını (Cross Correlation, CC) 0.6797 ve Kök Ortalama Hata Karesi (Root Mean Square Logaritmic Error, RMSE) 0.1558 değeri düşük çıkmıştır. Matlab’da ise Levenberg-Marquardt eğitim algoritması kullanılmıştır ve eğitim verisi için regresyon değeri R=0.9998, doğrulama verisi için regresyon değeri R=0,99991, test verisi regresyon değer R=0,62945 ve tüm değerler verisi için regresyon olup değeri R=0,8971 olarak elde edilmiştir. RMSE değerimiz ise 8,0266*e^4 olarak bir değer bulunmuştur. Buradan sonuçla girilen verililerimiz her iki program için uygulanan YSA göz önünde bulundurularak MATLAB, WEKA programına göre daha iyi sonuçlar elde ettiği gözlemlenmiştir.
Keywords
References
- Altınsoy, M., ve Güngör, B. A. L. (2019). Uzun dönem rüzgâr hızı tahmininde yapay sinir ağlarının kullanımı ve performans İncelemesi. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 8(1), 21-28.
- Bakırov, R., ve Aslan, Z. (2023). Rüzgâr şiddetinin yapay sinir ağları yöntemleri ile modellenmesi. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 17(66), 117-137.
- Bektaş, Ö. (2019). Rüzgâr türbinlerinde maksimum güç izleme yöntemleri ve MATLAB/Simulink uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
- Che, Y., Peng, X., Delle Monache, L., Kawaguchi, T., Xiao, F. (2016). A wind power forecasting system based on the weather research and forecasting model and Kalman filtering over a wind-farm in Japan. Journal of Renewable and Sustainable Energy, 8(1), 013302.
- Ergün, K., ve Aşnaz, M. S. K. (2019). Evaluation and Estimation of Wind Speed With Data Mining Methods. 11th International Statistics Congress, Bodrum, Türkiye.
- Ertürk, S., Hakan, K., Akkuş, C., & Genç, G. (2023). Türkiye’de Farklı İklim Kuşakları İçin Yapay sinir ağları Kullanılarak Güneş Işınımının Tahmini. Gazi University Journal of Science Part C: Design and Technology, 11(4): 885-892.
- İnan, T., Baba, A. (2020). Rüzgâr Hızının Yapay sinir ağları ve ANFIS Metotları Kullanılarak Tahmin Edilmesi (Ölçüm Şamandırası Örneği). Innovations in Intelligent Systems and Applications Conference, ASYU2020, İstanbul, Turkey, 15 -17 October 2020.
- Kırbaş, İ. (2018). İstatistiksel metotlar ve yapay sinir ağları kullanarak kısa dönem çok adımlı rüzgâr hızı tahmini. Sakarya University Journal of Science, 22(1), 24-38.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Wind Energy Systems
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 31, 2023
Submission Date
August 11, 2023
Acceptance Date
December 26, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 5 Number: 1-2
APA
Demirtop, A., & Işık, A. H. (2023). Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği. Uluslararası Mühendislik Tasarım Ve Teknoloji Dergisi, 5(1-2), 25-32. https://izlik.org/JA88JS33FR
AMA
1.Demirtop A, Işık AH. Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği. IJEDT. 2023;5(1-2):25-32. https://izlik.org/JA88JS33FR
Chicago
Demirtop, Adem, and Ali Hakan Işık. 2023. “Yapay Sinir Ağları Ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale Ili Bozcaada Örneği”. Uluslararası Mühendislik Tasarım Ve Teknoloji Dergisi 5 (1-2): 25-32. https://izlik.org/JA88JS33FR.
EndNote
Demirtop A, Işık AH (December 1, 2023) Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği. Uluslararası Mühendislik Tasarım ve Teknoloji Dergisi 5 1-2 25–32.
IEEE
[1]A. Demirtop and A. H. Işık, “Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği”, IJEDT, vol. 5, no. 1-2, pp. 25–32, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88JS33FR
ISNAD
Demirtop, Adem - Işık, Ali Hakan. “Yapay Sinir Ağları Ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale Ili Bozcaada Örneği”. Uluslararası Mühendislik Tasarım ve Teknoloji Dergisi 5/1-2 (December 1, 2023): 25-32. https://izlik.org/JA88JS33FR.
JAMA
1.Demirtop A, Işık AH. Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği. IJEDT. 2023;5:25–32.
MLA
Demirtop, Adem, and Ali Hakan Işık. “Yapay Sinir Ağları Ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale Ili Bozcaada Örneği”. Uluslararası Mühendislik Tasarım Ve Teknoloji Dergisi, vol. 5, no. 1-2, Dec. 2023, pp. 25-32, https://izlik.org/JA88JS33FR.
Vancouver
1.Adem Demirtop, Ali Hakan Işık. Yapay Sinir Ağları ile Rüzgâr Enerji Verimliliğine Yönelik Yeni Bir Tahmin Yaklaşımı: Çanakkale ili Bozcaada Örneği. IJEDT [Internet]. 2023 Dec. 1;5(1-2):25-32. Available from: https://izlik.org/JA88JS33FR