Research Article

GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ

December 31, 2022
TR EN

GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ

Abstract

Kayıt dışı ekonomi, günümüz ekonomilerinin en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmakta ve dünya ülkelerinin tamamında farklı nitelik ve boyutlarda kendini göstermektedir. Bu bağlamda; kayıt dışı ekonominin ortaya çıkış nedenlerinin tespit edilmesi, ülkelerin kayıt dışı ekonomi ile mücadelesinde doğru politikalar üretebilmeleri açısından önem teşkil etmektedir. 1970’li yıllardan itibaren çeşitli akademik çalışmalara konu olan kayıt dışı ekonomi kavramı günden güne önemini arttırmıştır. Kayıt dışı ekonominin sorunsal alanlarının başında gelmekte olan karapara ile mücadele hususunda kayıt dışı ekonomi ile mücadelede gereklilik arz etmektedir. Kayıtlı ekonominin kanayan yarası olarak literatürdeki yerini alan kayıt dışı ekonomi ve karapara ile mücadele üzerinde ülkelerin politikalar geliştirebilmesi için bu iki olgunun boyutunun tahmin edilmesi gerekmektedir. Nitekim ülke bazında kayıt dışı ekonominin ve karaparanın boyutunun doğru olarak ölçülebilmesi için, o ülkeye ait ekonomik, sosyal ve siyasal yapının belirlenmesi ve buna uygun yöntemlerin saptanması gerekmektedir. Bu çalışmada Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucu ortaya çıkan geçiş ekonomilerinde kayıt dışı ekonomi ve karapara kavramlarının incelemesinin yanında kayıt dışı ekonomi ve karaparanın ekonomi içerisindeki boyutları üzerine literatür taraması yapılmıştır.

Keywords

References

  1. Agarwal, D.J. ve Agarwal, A. (2004). International Money Laundering in the Banking Sector. Finance India, Vol XVIII No 2, June 2004; delivered as the Keynote Address at the AsiaPacific Banker’s Congress.
  2. Akar, Y. (1997). Karaparanın Aklanması. Sermaye Piyasası Yayınları, s.8, Ankara.
  3. Aktan, C.C. (2000). Vergi Dışı Piyasa Ekonomisi. TOSYÖV, Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Serisi, No: 6. Ankara.
  4. Altuğ, O. (1999). Kayıt Dışı Ekonomi. 2. Baskı, Türkmen Kitabevi, İstanbul, s.118
  5. Arnis, S. ve Talis, P. (2020). Shadow Economy Index for Russia 2017-2018: comparison with the size of the shadow economies in Ukraine, Kyrgyzstan, Kosovo, Moldova, Romania, Latvia, Lithuania, Estonia and Poland. The Centre for Sustainable Business at Stockholm School of Economics, Riga.
  6. Baker, W.R. (2005). Capitalism’s Achilles Heel:Dirty Money and How to Renew the Free-Market System. John Wiley and Sons Inc. s.162
  7. Baker, W.R. (2007).The Scale of Global Financial Structure Facilitating Money Laundering. Paper presented at the conference Tackling Money Laundering. University of Utrecht,Utrecht, Netherland, 2-3.
  8. Camdessus, M. (1998). (Managing Director of the IMF). Money Laundering: the Importance of International Counter-Measures. Address at the Plenary Meeting of the FATF on Money Laundering, Paris, February 10 1998 Erişim: https://www.imf.org/en/News/Articles/2015/09/28/04/53/sp021098 29.11.2022

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2022

Submission Date

December 5, 2022

Acceptance Date

December 30, 2022

Published in Issue

Year 2022

APA
Bilen, A., & Börekci Şahan, H. (2022). GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 60-81. https://izlik.org/JA24FU96EE
AMA
1.Bilen A, Börekci Şahan H. GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. Published online December 1, 2022:60-81. https://izlik.org/JA24FU96EE
Chicago
Bilen, Abdulkadir, and Havva Börekci Şahan. 2022. “GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, December 1, 60-81. https://izlik.org/JA24FU96EE.
EndNote
Bilen A, Börekci Şahan H (December 1, 2022) GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 60–81.
IEEE
[1]A. Bilen and H. Börekci Şahan, “GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ”, Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, pp. 60–81, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24FU96EE
ISNAD
Bilen, Abdulkadir - Börekci Şahan, Havva. “GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. December 1, 2022. 60-81. https://izlik.org/JA24FU96EE.
JAMA
1.Bilen A, Börekci Şahan H. GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2022;:60–81.
MLA
Bilen, Abdulkadir, and Havva Börekci Şahan. “GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ”. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, Dec. 2022, pp. 60-81, https://izlik.org/JA24FU96EE.
Vancouver
1.Abdulkadir Bilen, Havva Börekci Şahan. GEÇİŞ ÜLKELERİNDE KAYIT DIŞI EKONOMİ VE KARAPARA KAVRAM İNCELEMESİ. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi [Internet]. 2022 Dec. 1;60-81. Available from: https://izlik.org/JA24FU96EE

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC)