Review

Sorbus sp. Cinsine Ait Bazı Türlerin Botanik ve Fitokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Derleme

Volume: 2 Number: 1 March 30, 2022
TR EN

Sorbus sp. Cinsine Ait Bazı Türlerin Botanik ve Fitokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Derleme

Öz

Halk arasında genellikle ‘Üvez’ olarak bilinen Sorbus sp. cinsine ait türler Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın dağılım göstermektedir. Meyve suyu, reçel, çay gibi geleneksel kullanımının yanında içeriğindeki fenolik maddeler, flavonoidler, tanenler, yağ asitleri bakımından ilaç ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Meyve fitokimyasalları, özellikle fenolik bileşikler, anti-kanser, antioksidan, anti-diyabetik, antiinflamatuar ve hücre düzenleyici etkiler gibi geniş bir biyolojik çeşitlilik gösterir. S. domestica, çeşitli bölgelerinin önemli miktarda protein, vitamin ve mineral içerdiğinden yüksek besin değerine sahip olduğu, S. aucuparia kafeik ve ferulik asit psödodepsidleri, proantosiyanidinler ve flavonoller içerdiği, S. torminalis'in meyvelerinin antioksidan ve antiasetilkolinesteraz aktivite gösterdiği görülmüştür. Yaptığımız bu derlemenin amacı hem Sorbus sp. cinsine ait bazı türlerin botanik özelliklerini genel olarak belirtmek hem de yapılan fitokimyasal içerik analizlerini göstererek yapılacak olan çalışmalara yol gösterici nitelikte olmasıdır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anonymous, 2021. A working list of all plant species. http://www.theplantlist.org/tpl1.1/search?q=crataegus (Access date: 15.12.2021).
  2. Baytop, T., 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitapevleri, s.147.
  3. Berger, F., Handbuch der Drogenkunde. 1952. Erkennung, Wertbestimmung und Anwendung. Bd. 3: Fructus - Ligna. Wien-Düsseldorf: Maudrich.
  4. Bozhuyuk, M. R., 2021. Morphological and Biochemical Diversity in Fruits of Rowanberry (Sorbus aucuparia L.) Genotypes. Erwerbs-Obstbau, 63(4): 431-435.
  5. Cowan, M.M., 1999. Plant products as antimicrobial agents. Clin. Microbiol. Rev., 12(4): 564-582.
  6. Edeoga, H.O., Okwu, D.E. & Mbaebie, B.O., 2005. Phytochemicals constituents of some Nigerian medicinal plants. Afr. J. Biotechnol., 4(7): 685-688.
  7. Ekim, T., 2014. Resimli Türkiye Florası. Cilt 1, İş Bankası Yayınları, Vejetasyon, s.19.
  8. Gökşin, A., 1982. Türkiye’de doğal olarak yetişen üvez (Sorbus L.) taksonlarının yayılışları ile önemli morfolojik ve anatomik özellikleri üzerine araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları. Teknik Bülten serisi, Şafak Matbaası, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Horticultural Production

Journal Section

Review

Publication Date

March 30, 2022

Submission Date

February 5, 2022

Acceptance Date

March 16, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 2 Number: 1

APA
Macit, M., Ahıskalı, M., & Özbay, N. (2022). Sorbus sp. Cinsine Ait Bazı Türlerin Botanik ve Fitokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Derleme. Uluslararası Gıda Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 2(1), 31-37. https://izlik.org/JA47PN72SC