Abstract
Olumsuz çevre koşulları tohumlarda çimlenmeyi azaltmakta ve çimlenme süresinin uzamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle tohumlarda çimlenmeyi artırmaya yönelik ön uygulamalar önem teşkil etmektedir. Tohumlarda çimlenmeyi artıran priming uygulamalarından bazıları, tohumların saf su ve adaçayı ekstraktında belirli bir süre bekletilmesi işlemidir. Bu çalışma, Çanakkale bölgesindeki kavun üreticilerinden temin edilen kavun tohumlarında priming ve KNO3 stres uygulamalarının bazı tohum kalite parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kavun tohumları kontrol (priming ve KNO3 uygulanmayan), farklı priming (saf su ve adaçayı) ve tuz stresi (KNO3) uygulamalarına tabi tutulmuştur. Çalışmada ortalama çimlenme süresi, ortalama çimlenme hızı, ortalama hipokotil uzunluğu, ortalama radikula uzunluğu ve ortalama radikula kalınlığı parametreleri üzerinde yapılan ölçümler sonucunda, priming uygulamaları ile iyi gelişme gösteren kalite parametrelerinin KNO3 stresi ile azaldığı gözlemlenmiştir. Özellikle hem adaçayı hem de saf su priming uygulamaları, KNO3 stresi altında ortalama çimlenme oranını önemli ölçüde artırmıştır. En olumlu etki adaçayı uygulaması, en az etkiyi ise kontrol (priming yapılmayan) uygulaması göstermiştir.