Bitkisel atıklar, tarımsal faaliyetler, gıda üretimi, bahçecilik ve orman ürünlerinin işlenmesi sonucunda ortaya çıkan, genellikle bitki kaynaklı organik materyallerdir. Bu atıklar, bitkisel kökenli sap, yaprak, kök, kabuk, posalar ve meyve/sebze artıkları gibi bileşenleri içerir. Patates kabuğu atığı, patatesin işlenmesi sırasında oluşan yan ürünlerden biridir. Gıda endüstrisinde patatesin soyulması, işlenmesi ve dilimlenmesi gibi işlemler sonucunda ortaya çıkan bu atık, genellikle çöp olarak değerlendirilmesine rağmen, aslında besinsel, ekonomik ve çevresel açıdan önemli bir kaynaktır. Patates kabuğu, genellikle tarımsal atık olarak görülse de bazı mineraller açısından oldukça zengin bir yan üründür. Bu araştırmada, patates kabuğunun Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Sodyum (Na) içerikleri incelenmiş ve sırasıyla bu içeriklerin 319-320 mg/kg, 148-150 mg/kg ve 74-75 mg/kg olduğu tespit edilmiştir. Bu içeriklerin diğer araştırıcıların buldukları sonuçlar ile ülkeleri de dikkate alınarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu içeriklerin ülkeler ve yetiştirme koşullarına göre önemli farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Yoktur
Plant-based wastes are organic materials primarily derived from agricultural activities, food production, horticulture, and the processing of forest products. These wastes include plant-derived components such as stems, leaves, roots, peels, residues, and fruit/vegetable scraps. Potato peel waste is one of the by-products generated during the processing of potatoes. This waste, resulting from processes such as peeling, processing, and slicing in the food industry, is often regarded as waste; however, it actually represents a significant resource from nutritional, economic, and environmental perspectives. Although potato peel is generally considered an agricultural waste, it is a by-product rich in certain minerals. In this study, the calcium (Ca), magnesium (Mg), and sodium (Na) contents of potato peel were analyzed, and their respective concentrations were determined as 319-320 mg/kg, 148-150 mg/kg, and 74-75 mg/kg. These values were compared with the findings of other researchers, taking into account the countries in which the studies were conducted. The results revealed that these mineral contents vary significantly depending on countries and cultivation conditions.
Gerek yoktur
Yoktur
Yoktur
Yoktur
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany (Other), Agricultural Engineering (Other), Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | Yoktur |
Early Pub Date | September 29, 2025 |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | May 13, 2025 |
Acceptance Date | July 4, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 5 Issue: 2 |