Research Article
BibTex RIS Cite

Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği

Year 2021, Volume: 5 Issue: 1, 55 - 67, 07.05.2021

Abstract

In this study, based on YÖK Atlas data, an evaluation was made on Gastronomy and Culinary Arts Departments in universities in the Aegean Region in 2019. With this study, it is aimed to analyze the students who are placed in the Gastronomy and Culinary Arts Departments of these universities in a statistical and systematic way. In the research, document review, which is one of the qualitative research methods, was carried out based on the scanning model. The research included findings regarding the gender of the students, their geographical regions, educational status, high school areas they graduated, YKS success rankings, general preference trends, the same or different program preference trends and the programs in the preference lists. As a result of the research the number of female students enrolled in the gastronomy and culinary arts department in the Aegean region is less than the number of male students. It was determined that the students come from the Aegean region the most, the majority of the students pass through general high school programs that are 'no discrimination of fields', and different programs are preferred in the preferences of the majority of students. It has been determined that the students mostly come from the Aegean Region. When the YKS success rankings were examined, it was observed that İzmir Kâtip Çelebi University had the highest success ranking, while Kütahya Dumlupınar University had the lowest success ranking. It has been determined that the majority of the placed students include different programs in their preferences.


The original article was published on 31 December 2020. https://dergipark.org.tr/en/pub/ijgtr/issue/59452/749963 

References

  • Ada, Ş. ve Küçükali, R. (2011). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Aksoy M. ve Sezgi G. (2015). Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (3), 79-89.
  • Aktaş Ö. ve Aktaş D. (2018). Yök Atlas Verilerine Göre Tarih Bölümlerinin ve Tarih Öğretmenliği Programlarının Değerlendirilmesi, Turkish History Education Journal, 8 (2), 476-498.
  • Alkan, C., Doğan, H. ve Sezgin, S. İ. (2001). Mesleki ve teknik eğitimin esasları. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Batat, W. (2020). Pillars of sustainable food experiences in the luxury gastronomy sector: A qualitative exploration of Michelin-starred chefs’ motivations. Journal of Retailing and Consumer Services, 57, 102255.
  • Birdir, K. ve Akgöl, Y. (2015). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3 (2), 57-68.
  • Çakmak, Ö. (2008). Eğitimin Ekonomiye ve Kalkınmaya Etkisi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (11), 33-41.
  • Deveci, B., Deveci, B. ve Avcıkurt, C. (2017). Yeme Davranışı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (3), 118-134.
  • Deveci, B., Türkmen, S. ve Avcıkurt, C. (2013). Kırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29-34.
  • Gillespie C. ve Cousins J. A. (2001). European Gastronomy into the 21st Century. Oxford: Butterworth Heinemann.
  • Karasar N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Kivela, J. ve Crotts, J. C. (2006). Tourism and gastronomy: Gastronomy's influence on how tourists experience a destination, Journal of Hospitality and Tourism Research, 30 (3), 354-377.
  • Kurnaz A. (2019). Üniversite Seçimini Etkileyen Faktörler: Aşçılık ve Gastronomi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1), 612-627.
  • López-Guzmán T. ve Sánchez-Cañizares S. (2012). Gastronomy, tourism and destination differentiation: a case study in Spain. Review of Economics and Finance, 1, 63-72.
  • Millî Eğitim Bakanlığı, 2020. YÖK ATLAS. http://otlukbelicpal.meb.k12.tr/icerikler/yok-atlas-universite-tercihleri-hakkinda-her-sey_9079616.html (Erişim tarihi: 04.02.2020).
Year 2021, Volume: 5 Issue: 1, 55 - 67, 07.05.2021

Abstract

References

  • Ada, Ş. ve Küçükali, R. (2011). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Aksoy M. ve Sezgi G. (2015). Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (3), 79-89.
  • Aktaş Ö. ve Aktaş D. (2018). Yök Atlas Verilerine Göre Tarih Bölümlerinin ve Tarih Öğretmenliği Programlarının Değerlendirilmesi, Turkish History Education Journal, 8 (2), 476-498.
  • Alkan, C., Doğan, H. ve Sezgin, S. İ. (2001). Mesleki ve teknik eğitimin esasları. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Batat, W. (2020). Pillars of sustainable food experiences in the luxury gastronomy sector: A qualitative exploration of Michelin-starred chefs’ motivations. Journal of Retailing and Consumer Services, 57, 102255.
  • Birdir, K. ve Akgöl, Y. (2015). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3 (2), 57-68.
  • Çakmak, Ö. (2008). Eğitimin Ekonomiye ve Kalkınmaya Etkisi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (11), 33-41.
  • Deveci, B., Deveci, B. ve Avcıkurt, C. (2017). Yeme Davranışı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (3), 118-134.
  • Deveci, B., Türkmen, S. ve Avcıkurt, C. (2013). Kırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29-34.
  • Gillespie C. ve Cousins J. A. (2001). European Gastronomy into the 21st Century. Oxford: Butterworth Heinemann.
  • Karasar N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Kivela, J. ve Crotts, J. C. (2006). Tourism and gastronomy: Gastronomy's influence on how tourists experience a destination, Journal of Hospitality and Tourism Research, 30 (3), 354-377.
  • Kurnaz A. (2019). Üniversite Seçimini Etkileyen Faktörler: Aşçılık ve Gastronomi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1), 612-627.
  • López-Guzmán T. ve Sánchez-Cañizares S. (2012). Gastronomy, tourism and destination differentiation: a case study in Spain. Review of Economics and Finance, 1, 63-72.
  • Millî Eğitim Bakanlığı, 2020. YÖK ATLAS. http://otlukbelicpal.meb.k12.tr/icerikler/yok-atlas-universite-tercihleri-hakkinda-her-sey_9079616.html (Erişim tarihi: 04.02.2020).
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Articles
Authors

Aykut Şimşek This is me

Rıdvan Solmaz This is me

Enes Güleç This is me

Publication Date May 7, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Şimşek, A., Solmaz, R., & Güleç, E. (2021). Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 55-67.
AMA Şimşek A, Solmaz R, Güleç E. Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. IJGTR. May 2021;5(1):55-67.
Chicago Şimşek, Aykut, Rıdvan Solmaz, and Enes Güleç. “Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği”. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi 5, no. 1 (May 2021): 55-67.
EndNote Şimşek A, Solmaz R, Güleç E (May 1, 2021) Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi 5 1 55–67.
IEEE A. Şimşek, R. Solmaz, and E. Güleç, “Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği”, IJGTR, vol. 5, no. 1, pp. 55–67, 2021.
ISNAD Şimşek, Aykut et al. “Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği”. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi 5/1 (May 2021), 55-67.
JAMA Şimşek A, Solmaz R, Güleç E. Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. IJGTR. 2021;5:55–67.
MLA Şimşek, Aykut et al. “Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği”. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 1, 2021, pp. 55-67.
Vancouver Şimşek A, Solmaz R, Güleç E. Düzeltme: YÖK Atlas Verilerine Göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin Değerlendirilmesi: Ege Bölgesi Örneği. IJGTR. 2021;5(1):55-67.