The terms of the creativity and creative thinking can be used in almost each area with including the art field. There is no any consensus already on current definitions about the creative thinking as the different thinking way and creativity as a multiway activity. Therefore, there is also no a valid definition of these terms in each area. This study’s aim was to probe common features on the definitions of creativity and creative thinking terms by the way of present definitions of them in the literature. With this aim, the research question was on how can be made general definitions of the creativity and creative thinking terms to be constructed the concepts as covered all areas. This study was a qualitative method and used descriptive technique. Thus, it was reviewed the creativity and creative thinking keywords on the electronic database. In the end of the data analysis as the common features of the creativity were found novelty, usefulness and originality. Otherwise, the common points of the creative thinking were determined as the problem solving and different thinking. Accordingly, the creative thinking definition in general reveled as a problem solving process could be thinking differently, while the definition of the creativity generally was the process by ending with a usefulness thinking or a product in which includes novelty and problem solving as well. Consequently, this study concluded that concept of the creativity thinking is fundamentality related to the creativity term. Therefore, it can be said that the creativity as a basis concept includes the term of the creative thinking, as well.
“Yaratıcılık” ve “yaratıcı düşünme” terimleri sanat alanından başka diğer alanlarda da kullanılagelen terimlerdir. Bununla birlikte, farklı bir düşünme biçimi olan yaratıcı düşünme ile çok boyutlu bir etkinlik olan yaratıcılık konusunda her alana uyan bir tanımının olmadığı ve mevcut tanımlarda da halen bir uzlaşı olmadığı görülmektedir. İlgili alanyazın uzmanları konu hakkında çeşitli görüşler öne sürmelerine rağmen, yaratıcılık ve yaratıcı düşünme terimlerinin genel bir tanımı olmadığı için bu durum sözü edilen terimler bakımından kavram oluşturmada sorun oluşturmaktadır. Oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan bu terimlerin doğru ve yerinde kullanılabilmesi ve kavram oluşturabilmesi için genel tanımlarının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Bu araştırmanın amacı, yaratıcılık ve yaratıcı düşünme terimlerinin mevcut tanımlarından yola çıkarak, ortak bir payda arayışı üzerinde, bu terimler açısından genel bir tanıma ulaşmak olacaktır. Bu amaçla araştırma sorusu şöyle belirlenmiştir: “Yaratıcılık ve yaratıcı düşünme terimlerinin tüm alanları kapsayan bir kavram oluşturmasını sağlayacak genel bir tanımı nasıl olabilir?” Bu araştırma nitel yöntemde betimsel bir çalışmadır. Elektronik veritabanında yaratıcılık ve yaratıcı düşünme anahtar kelimeleriyle tarama yapılmıştır. Ulaşılan kaynaklar dokümanların analizi ile incelenmiştir. İlgili dokümanlara ayrıca içerik analizi uygulanmıştır.
Araştırmanın bulguları açısından, yaratıcılık tanımının ortak paydaları olarak; yenilik, kullanışlılık ve özgünlük bulunmuştur. Yaratıcı düşünme tanımının ortak paydaları ise; problem çözme ve farklı düşünme olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre; genel anlamda yaratıcılığı; yeni ve özgünlük içeren bir problem çözme eylemi sayesinde kullanışlı, faydalı bir düşün ya da ürün ile sonuçlanan süreç olarak tanımlamak mümkündür. Yaratıcı düşünme ise; farklı düşünme yoluyla bir problemi çözme eylemi olarak genel bir tanıma ulaşılabilir. Araştırma sonucunda, ilgili bulgular ve buna bağlı tanımlar uyarınca, yaratıcı düşünme kavramının yaratıcılık kavramına temelden bağlı olduğu ortaya konulmuştur. Dolayısıyla, kavram olarak yaratıcılık kavramının daha kapsayıcı üst bir kavram olduğu, yaratıcı düşünmenin ise yaratıcılık kavramına bağlı nispeten yeni bir kavram olduğu ileri sürülebilir.
Bu makalenin planlanmasından uygulanmasına, veri toplanmasından veri analizine kadar tüm süreç boyunca "Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi" kapsamında belirtilen tüm kurallara uyulmuştur. Yönergenin ikinci bölümünde yer alan "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler" başlığı altında belirtilen eylemlerin hiçbiri gerçekleştirilmemiştir. Bu araştırmanın yazım sürecinde bilimsel, etik ve atıf kurallarına uyulmuştur. Toplanan verilerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu çalışma değerlendirme için başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fine Arts |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 16, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | July 2, 2024 |
Acceptance Date | October 1, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 9 Issue: 4 |
International Journal of Human and Art Studies İJHAR; Licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
International Journal of Human and Art Studies IJHAR has been registered with the decision of the Turkish Patent and Trademark Office, numbered 71248886-2020/24446 / E.2020-OE-458377.