Buildings; reflects the characteristics of the time and the region with its materials, colors, architecture and all other features. It is equipped with functions that can meet the needs of the society when it was built. However, this feature may no longer be needed in the future. In this case, it is better to redesign and evaluate rather than demolish existing buildings and build new ones. Otherwise, the original function of the structure and its historical position in social memory will be excluded and social identity will be destroyed while adding new data.
Cultural assets lose their current purpose of use in the historical process. Both the development of technology and the proliferation and spread of the population are seen as the main reasons for this. In this case, the preservation and use of this structure require re-functioning. Repurposing is a restoration technique. The main purpose here is to renew the original structure of the cultural property without deterioration and to pass it on to future generations.
In this study, the partial use, human destruction, and malfunctioning of the restored and re-functional Cimşit Bey Hammam were discussed and interpreted in terms of economic, social and environmental factors.
As a result, it is important that historical buildings from past periods lose their function due to a number of reasons and be re-functionalized in line with needs and made usable, albeit for different purposes, in terms of transferring the building to future generations. In this context, the use of the historical Cimşit Bey Hammam as a restaurant with re-functioning does not cause any harm to the historical structure and the positive results that it has contributed to the development of the region are quite high.
Binalar; malzemeleri, renkleri, mimarisi ve diğer tüm özellikleriyle zamanın ve bölgenin özelliklerini yansıtır. İnşa edildiği zaman ki toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilecek fonksiyonlarla donatılmıştır. Ancak gelecekte bu özelliğe artık ihtiyaç duyulmayabilir. Bu durumda mevcut binaları yıkıp yenilerini inşa etmek yerine yeniden tasarlamak ve değerlendirmek daha iyidir. Aksi takdirde, yapının orijinal işlevi ve sosyal bellekteki tarihsel konumu dışlanacak ve yeni veriler eklenirken sosyal kimlik yok edilecektir.
Kültür varlıkları tarihsel süreç içerisinde mevcut kullanım amacını kaybetmektedir. Gerek teknolojinin gelişimi gerek nüfusun çoğalması ve yayılması bunun başlıca nedenlerinden görülmektedir. Bu durumda bu yapının korunması da kullanımı da yeniden işlevlendirmeyi gerektirmektedir. Yeniden işlevlendirme bir restorasyon tekniğidir. Buradaki asıl amaç kültür varlığının özgün yapısının bozulmadan yenilenmesi ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.
Bu çalışmada restore edilip yeniden işlevlendirilen Cimşit Bey Hamamı’nın kısmi kullanım, insan tahribatı, yanlış işlevlendirme konuları ele alınmış olup ekonomik, toplumsal ve çevresel faktörler açısından incelenerek yorumlanmıştır.
Sonuç olarak, geçmiş dönemlerden günümüze ulaşan tarihi yapıların bir takım sebepler ile işlevini yitirmesi ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilerek, farklı amaçlarla da olsa kullanılabilir hale getirilmesi, yapının gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda tarihi Cimşit Bey Hamamı’nın yeniden işlevlendirme ile restoran olarak kullanılmasının tarihi yapıya bir zararının olmadığı ve bölgenin kalkınmasına katmış olduğu olumlu sonuçlar oldukça fazladır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 30, 2021 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | June 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 2 |