BibTex RIS Cite
Year 2017, Volume: 3 Issue: 1, 7 - 39, 01.03.2017

Abstract

İslâm Hukuk Düşüncesinde Bileşik (Mürekkep) Mâlî Sözleşmeler

Year 2017, Volume: 3 Issue: 1, 7 - 39, 01.03.2017

Abstract

İslam hukukunda mürekkep mâlî akidler, yeni ihtiyaçların ortaya çıkardığı bir konudur. Bu çalışma, öncelikle bir akid içinde birden fazla akdin birleşmesinin hükmünü ve katılım bankalarının kullandığı mürekkep ‘murabaha’ ve ‘leasingin’ akid yapısını açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle bir satışta iki satışı yasaklayan hadislerin mürekkep mâlî akidleri yasaklayıp yasaklamadığı konusu incelenmiştir. Bu bağlamda bazı âlimlerin yasaklayıcı bir yaklaşıma sahip oldukları görülmüştür. Bu çalışmada hadiste yer alan yasağın illet ve sebepleri derinlemesine incelenmiş, ilgili hadislerin mürekkep mâlî akidleri doğrudan yasaklamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Günümüzde katılım bankalarının kullandığı akidlerden bazılarının mürekkep, bazılarının ise karma akidler olduğu tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA88MZ56AG
Journal Section Articles
Authors

Ahmet İnanır

Publication Date March 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA İnanır, A. (2017). İslâm Hukuk Düşüncesinde Bileşik (Mürekkep) Mâlî Sözleşmeler. International Journal of Islamic Economics and Finance Studies, 3(1), 7-39.

25855

All articles published on IJISEF are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License. This license grants you the right to reproduce, share and disseminate data mining applications, search engines, websites, blogs, and all other platforms, provided that all published articles, data sets, graphics and attachments are cited. Open access is an approach that facilitates interdisciplinary communication and encourages different disciplines to work with each other.