Research Article

Mardin Old Mansion Cinema Restitution Suggestion

Volume: 4 Number: 1 April 30, 2023
TR EN

Mardin Eski Köşk Sineması Restitüsyon Önerisi

Öz

Tarihi yapılar; toplumda geçmişte yaşamış insanların anılarını, yaşam biçimlerini, sosyo-kültürel düzeylerini, medeniyetlerini günümüze taşıyarak geçmişteki somut ve somut olmayan kültürel öğeleri yansıtan bir sergi görevi üstlenmektedir. Mardin’de kentin ikonik bir sembolü olarak kabul edilen Eski Köşk Sineması Binası, son yıllarda yapı malzemelerinin bozulması, yapının bazı bölümlerinin yıkılarak yok olması gibi problemlerle karşı karşıya kalmıştır. Bu bağlamda, bu çalışmada geleneksel kagir bir yapı olan Mardin Eski Köşk Sinemasının işlevsel, mekânsal ve yapısal dönüşümünün izleri incelenerek, yapının özgün durumuna dair bir restitüsyon önerisi sunulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda arşiv belgeleri, eski fotoğraflar, tarihi ve güncel literatür kullanılarak, yapının özgün işlevi ve mimari özellikleri ile süreç içinde geçirdiği değişiklikler araştırılmıştır. Elde edilen bulgular; yapıya dair kat planları ve cephelerine dair restitüsyon önerileridir. Yapılan çalışma ile yapının özgün durumuna dair bilgiler sunulmuştur. Ve böylece ileride yapılacak koruma müdahalelerinde yapının ruhuna aykırı müdahalelerin önüne geçilecek ve yapıya dair kolektif hafızanın canlandırılması sağlanacaktır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Acar, A. İ. (2019). “Tarihi Yapıların Korunması Ve Yeniden Işlevlendirilmesinde Çok Yönlü Değerlendirme: Niğde Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Külliyesi Örneği”. Artium, (1),23-34.
  2. Akin, E. S. (2018). Conservation And Rehabilitation In Historical Urban Centres: Halit And Gaziosmanpaşa 22nd Street, Tokat. Iconarp International J. of Architecture and Planning, 6, 274-303.
  3. Araújo, E. França, K. Araújo, E. ve Souza, H. (2009). A restauração do Teatro Municipal de Ouro Preto. MG. Rem-revista Escola De Minas, 62.
  4. Bilgiç, M. ve Erdem, A. (2020). Ayvalık, Georgala (Yorgola) Han’ın Mimari Kurgusu, Koruma Sorunları Ve Yeniden Kullanımı Üzerine Bir Değerlendirme. Megaron Dergisi,15 (4), 624-638.
  5. Bulut, M. (2018). Aksaray Sultan Hanı Avlu Taçkapısı Bir Restitüsyon Denemesi. Journal of Turkish Studies, 13, 235-250.
  6. Brandi, C. (2005). Theory of Restoration, Trans. Cynthia Rockwell, Nardini Editore/Istituto Centrale Per Il Restauro, Firenze.
  7. Croci, G. (2000). General Methodology For The Structural Restoration Of Historic Buildings: The Cases of The Tower of Pisa And The Basilica Of Assisi. Journal of Cultural Heritage. 1, 7-18.
  8. Çakmak, Ş. (2019). Tire Yalınayak Hamamı Restorasyonu ve Yapıya Ilişkin Yeni Bulgular. Sanat Tarihi Dergisi, 28 (1), 1-21 .

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Urban Policy

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 30, 2023

Submission Date

February 1, 2023

Acceptance Date

April 29, 2023

Published in Issue

Year 1970 Volume: 4 Number: 1

APA
Karataş, L., Alptekin, A., & Yakar, M. (2023). Mardin Eski Köşk Sineması Restitüsyon Önerisi. International Journal of Mardin Studies, 4(1), 7-23. https://izlik.org/JA44WS64FZ

International Journal of Mardin Studies (IJMS) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).