Research Article

Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi

Volume: 3 Number: 1 March 4, 2019
EN TR

Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi

Abstract


Bu çalışmanın temel amacı, bir devlet üniversitesindeki İstatistik bölümü üniversite öğrencilerinin önemli bir akademik faaliyeti olan sınavlara yönelik kaygılarının belirlenen alt başlıklardaki puanlarının cinsiyet, sınıf, staj ve öğretim (I. ve II.) durumlarına göre karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma tasarım olarak gözlemsel ve tanımlayıcı bir araştırmadır. Bu amaçla Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik bölümünün tüm sınıflarında okuyan I. öğretimden 183, II. öğretimden 91 öğrenci olmak üzere toplam 274 öğrencinin verisi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu ve kaygı ölçeğinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmanın amacına uygun olarak tanımlayıcı istatistikler, bağımsız iki örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ki-kare analizi, odds oranı, ROC eğrisi, duyarlılık ve seçicilik istatistikleri ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Kaygı ölçeğinin güvenirliğini belirlemek için Cronbach’ın alfa katsayısından yararlanılmıştır. t testi ve varyans analizi sonuçlarına göre genel kaygı puanında cinsiyet değişkeni önemli değilken öğretim ve staj durumları ile sınıf değişkenleri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Bu çalışma ile literatüre katkısı olabilecek genel kaygı puanının kesim noktası olan 90 puanı ROC eğrisi ve duyarlılık-seçicilik istatistikleri kullanılarak elde edilmiştir. Son olarak lojistik regresyon analizi kullanılarak kaygılı olmada etkili olan sınıf ve öğretim değişkenleri olduğu bulunmuştur. Staj değişkeni içinde olumsallık tablosu oluşturulmuştur.


Keywords

References

  1. [1] Albayrak-Kaymak, D., “Sınav kaygısı envanterinin türkçe formunun oluşturulması ve güvenirliği”. Psikoloji Dergisi, 6 (21), 55-62, 1987.
  2. [2] Alkın, T., Yemez, B., Mantar, A., “Anksiyete duyarlılığı ve psikiyatrik bozukluklardaki yeri”, Türk Psikiyatri Dergisi, 22(3), 187-193, 2011.
  3. [3] Aydın, K. B., “Stresle başa çıkma stratejileri ölçeğinin geliştirilmesi”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik ABD Doktora Tezi. Burdur, 2006.
  4. [4] Aydın, A., Tekneci, E., “Zihin engelliler öğretmenliği öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile kaygı düzeyleri”, Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3(2), 1-12, 2013.
  5. [5] Ayrancı, E., Öge, E., “Bir vakıf üniversitesindeki öğrencilerin sınav kaygısı hakkında araştırma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 30, 87-102, 2011.
  6. [6] Büyüköztürk, Ş. “Araştırmaya yönelik kaygı ölçeğinin geliştirilmesi”, Eğitim Yönetimi, 3(4), 453-464, 1997.
  7. [7] Deniz, M., E. Sümer, A. S. “Farklı öz anlayış düzeylerine sahip üniversite öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stresin değerlendirilmesi”, Eğitim ve Bilim, 35(158), 115-127, 2010.
  8. [8] Dündar, S., Yapıcı, Ş., Topçu, B., “Üniversite öğrencilerinin bazı kişilik özelliklerine göre sınav kaygısının incelenmesi”, Gazi Ünv Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(1), 171-186, 2008.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 4, 2019

Submission Date

April 12, 2019

Acceptance Date

May 2, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 3 Number: 1

APA
Vupa Çilengiroğlu, Ö. (2019). Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, 3(1), 48-55. https://izlik.org/JA63BR78XU
AMA
1.Vupa Çilengiroğlu Ö. Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. IJMSIT. 2019;3(1):48-55. https://izlik.org/JA63BR78XU
Chicago
Vupa Çilengiroğlu, Özgül. 2019. “Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi Ve Değerlendirilmesi”. International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies 3 (1): 48-55. https://izlik.org/JA63BR78XU.
EndNote
Vupa Çilengiroğlu Ö (March 1, 2019) Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies 3 1 48–55.
IEEE
[1]Ö. Vupa Çilengiroğlu, “Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi”, IJMSIT, vol. 3, no. 1, pp. 48–55, Mar. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63BR78XU
ISNAD
Vupa Çilengiroğlu, Özgül. “Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi Ve Değerlendirilmesi”. International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies 3/1 (March 1, 2019): 48-55. https://izlik.org/JA63BR78XU.
JAMA
1.Vupa Çilengiroğlu Ö. Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. IJMSIT. 2019;3:48–55.
MLA
Vupa Çilengiroğlu, Özgül. “Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi Ve Değerlendirilmesi”. International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, vol. 3, no. 1, Mar. 2019, pp. 48-55, https://izlik.org/JA63BR78XU.
Vancouver
1.Özgül Vupa Çilengiroğlu. Öğrencilerin Sınav Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. IJMSIT [Internet]. 2019 Mar. 1;3(1):48-55. Available from: https://izlik.org/JA63BR78XU