İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY)

Volume: 2011 Number: 3 September 1, 2011
  • Kürşat Koçak
EN TR

İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY)

Abstract

Bozkır coğrafyasının uçsuz bucaksız sınırları içinde atlı konar göçer bir medeniyet kurmuş Türkler’de tören ve gelenekler devlet hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Orun ve Ülüş kurallarının eksiksiz uygulanması ise hükümdarın otoritesini ve gücünü pekiştirmiştir. Devlet hayatıyla ilgili tören ve geleneklerin halk gözünde uygulandığının ispatı ise hükümdarın kullanmış olduğu geleneksel sembollerdi. Bunlardan bir tanesi ise Orun ve Ülüş kurallarının hükümdar makamında uygulanmasıdır. Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir. Orun ve ülüş kurallarına uymak hükümdara itaat anlamına gelirken bu davete katılmamak ise hükümdarın otoritesine itaatsizlik anlamına gelmekteydi.

Keywords

References

  1. CHAVANNES, Edouard;(2007) Batı Türkleri (Çin Kaynaklarına Göre), Terc. Mustafa KOÇ, Selenge Yayınları, İstanbul.
  2. EBERHARD, W.;(1942)Hsiung-nu’lar Hakkında Monografya, TTK, Tercüme No: 40-90a
  3. GUMİLEV, L. N.;(2004)Türkler, Terc. D. Ahsen BATUR, Selenge Yayınları, İstanbul.
  4. İBN FADLAN; (2005)BİN YIL ÖNCE TÜRKLER VE ÖTEKİLER,Terc. Sadık Şaşar, İstanbul.
  5. İBNi MÜHENNÂ LÛGATİ; (1988)Terc. Abdullah BATTAL, TDK Yayınları, Ankara.
  6. İNAN, Abdülkadir;(1998) Makaleler ve İncelemeler I, II, T.T.K. Yayınları, Ankara.
  7. KAFESOĞLU, İbrahim;(2000) Türk Milli Kültürü, İstanbul.
  8. KÂŞGARLI MAHMÛD;(1996) Divanü’l Lugati’t- Türk I, II, III, (Terc. Besim ATALAY) Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Kürşat Koçak This is me

Publication Date

September 1, 2011

Submission Date

June 30, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 2011 Number: 3

APA
Koçak, K. (2011). İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY). International Journal Of Eurasia Social Sciences, 2011(3), 30-34. https://izlik.org/JA64MX54CJ
AMA
1.Koçak K. İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY). International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2011;2011(3):30-34. https://izlik.org/JA64MX54CJ
Chicago
Koçak, Kürşat. 2011. “İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY)”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2011 (3): 30-34. https://izlik.org/JA64MX54CJ.
EndNote
Koçak K (September 1, 2011) İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY). International Journal Of Eurasia Social Sciences 2011 3 30–34.
IEEE
[1]K. Koçak, “İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY)”, International Journal Of Eurasia Social Sciences, vol. 2011, no. 3, pp. 30–34, Sept. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64MX54CJ
ISNAD
Koçak, Kürşat. “İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY)”. International Journal Of Eurasia Social Sciences 2011/3 (September 1, 2011): 30-34. https://izlik.org/JA64MX54CJ.
JAMA
1.Koçak K. İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY). International Journal Of Eurasia Social Sciences. 2011;2011:30–34.
MLA
Koçak, Kürşat. “İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY)”. International Journal Of Eurasia Social Sciences, vol. 2011, no. 3, Sept. 2011, pp. 30-34, https://izlik.org/JA64MX54CJ.
Vancouver
1.Kürşat Koçak. İSLAMİYET’TEN ÖNCEKİ TÜRK DEVLET GELENEKLERİNE GÖRE ORUN VE ÜLÜŞ (MEVKİ VE PAY). International Journal Of Eurasia Social Sciences [Internet]. 2011 Sep. 1;2011(3):30-4. Available from: https://izlik.org/JA64MX54CJ