TR
EN
Havacılık ve uzay uygulamalarına yönelik geliştirilen kompozit hidrolik silindirlerin tasarımı ve analizi
Öz
Günümüzde havacılık ve uzay uygulamaları gün geçtikçe önemini artıran teknolojilerdir. Bu teknolojilerin enerji verimliliği yüksek ve etkin olarak uygulanabilir olması önemlidir. Bir uçağın ana sistemleri; navigasyon ve iletişim, güç kontrol sistemleri, uçuş kontrol sistemleri, çarpışma önleyici sistemler gibi sıralanabilir. Uçağın ana sistemlerinden uçuş kontrol sistemleri için hidrolik enerji gerekmektedir. Bir uçakta hidrolik sistemler genel olarak uçuş kontrolünde (kanatçık, yatay irtifa dümeni, yüksek kaldırıcı tertibat gibi), iniş takımlarında (frenler, istikamet verme, iniş takımı bükülmesi gibi), kapı ve merdiven sistemlerinde (kabin ve kargo kapıları, rampalar gibi), ana güç (pervane freni, motorların ters istikamete çalışması gibi) alanlarında kullanılabilir. Hidrolik sistemlerde güç aktarımının son elemanı olan silindirler (aktüatörler) hareket organının en önemli elemanlarından biridir. Hidrolik silindirler hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye doğrusal olarak çeviren elemanlardır. Genellikle hidrolik silindirler çelik, alüminyum alaşım ya da havacılıkta titanyum alaşımlarından yapılmaktadır. Hidrolik silindirlerin yüksek çalışma basıncı şartlarını sağlamasından dolayı ağır olmaktadır. Bu da hava araçlarında kullanımı zorlaştırmaktadır. Ağır olan silindir aynı zamanda sistemde istenilen hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına, fazla yakıt tüketimine, hava aracının görev süresinin kısalmasına, menzilin azaltılmasına neden olabilir. Bu nedenlerle; havacılık ve uzay uygulamalarında kompozit malzemelere yönelim gerçekleştiği görülmüştür. Söz konusu makalede bir hidrolik silindirin uygun hesaplamalar ve tasarım ile optimize edilerek titanyum alaşım ile birlikte kompozit malzemeden yapılması değerlendirilmektedir. Titanyum alaşımlı silindir borusu üzerine iki farklı açı ile sarılmış karbon fiber ile oluşturulan silindirin mukavemet değerleri sonlu elemanlar yöntemi ile kıyaslanmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak 75/90/-75/90 ve 45/90/-45/90 açıları ile iki farklı sarım yapılmıştır. Kıyaslama neticesinde 75/90/-75/90 sarımın 45/90/-45/90 sarımına göre yaklaşık %25 daha yüksek mukavemet değeri olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Thanks
This study was supported by HIPAS Hydraulics Pneumatics Co.-Design Center. I would like to extend my sincere thanks to Ufuk Alemdaroglu, Tevfik Alpoglu, Ebru Dalkiran, and Fikret Dalkiran for their valuable contributions. I should also mention that this research is a part of the master's thesis prepared at the Institute of Pure and Applied Sciences, Marmara University.
References
- [1] Dolgov O., Prokopenko D., Kolosov A., Abrosimova I., 2022. Development of a typical structural diagram of the hydraulic system of short-haul passenger aircraft, Transp. Res. Procedia, vol. 63, pp. 1639–1659.
- [2] Jani D. B., Ashish S., Aditya S., Yash S., Bishambhar S., Nikhil S., Manmohan S., 2019. An overview on aircraft hydraulic system, Int. J. Innov. Res. Technol., vol. 6, no. 5, pp. 6–10.
- [3] Bagal N. P., Singh K. D., Mishra A. S., Vanalkar D. A. V., 2021. Design of Hydraulic Actuator in a Typical Aerospace Vehicle, Int. J. Eng. Appl. Sci. Technol., vol. 6, no. 5, pp. 4333–4336.
- [4] Li Y., Shang Y., Wan X., Jiao Z., Yu T.,2024. Design, manufacture, and experiments of lightweight CFRP hydraulic cylinder tube without metal liner, Polym. Compos., vol. 45, no. 3, pp. 2569–2588.
- [5] Skowrońska J., Kosucki A., Stawiński Ł., 2021. Overview of materials used for the basic elements of hydraulic actuators and sealing systems and their surfaces modification methods, Materials (Basel)., vol. 14, no. 6.
- [6] Li Y., Shang Y., Wan X., Jiao Z., Yu T.,2023. Design, manufacture, and experiments of lightweight CFRP hydraulic cylinder tube without metal liner, Polym. Compos., no. August, pp. 1–20.
- [7] Lubecki M., Stosiak M., Skačkauskas P., Karpenko M., Deptuła A., Urbanowicz K., 2022. Development of Composite Hydraulic Actuators: A Review, Actuators, vol. 11, no. 12, pp. 1–15.
- [8] Joost W. J.,2012. Reducing vehicle weight and improving U.S. energy efficiency using integrated computational materials engineering, Jom, vol. 64, no. 9, pp. 1032–1038.
Details
Primary Language
English
Subjects
Mechanical Engineering (Other)
Journal Section
Conference Paper
Publication Date
March 28, 2025
Submission Date
January 17, 2025
Acceptance Date
March 18, 2025
Published in Issue
Year 1970 Volume: 3 Number: 1