Bu çalışmada, Temmuz 2017 - Mart 2018
tarihleri arasında Gölova Baraj Gölü’nden yakalanan 82 adet pullu sazan (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758)’ın
cinsiyet ve yaş gruplarına göre bazı büyüme özellikleri ile et verimliliği
araştırılmıştır. Örneklerin % 32.93’ünü dişi, % 67.07’sini erkek bireyler
oluşturmuştur. Dişi ve erkek bireyler II-V arası yaşlarda tespit edilmiştir.
Ortalama total boy ve ağırlığın dişilerde 40.99±1.07 cm ve 1001.27±82.97 g;
erkeklerde 37.27±0.41 cm ve 734.34±30.69 g; tüm bireylerde 38.49±0.49 cm ve
822.23±36.65 g olduğu saptanmıştır. Tüm örnekler için boy-ağırlık ilişkisi
W=0.0151TL2.9743 (R2=0.8796) ve ortalama kondisyon
faktörü 1.385±0.018 olarak belirlenmiştir. C.
carpio’da et verimliliği ile çeşitli vücut kısımları arasındaki ilişkiler
incelendiğinde; fileto ve karkas ağırlıklarının ortalama et verimleri sırasıyla
dişilerde % 47.59±0.71 ve % 59.19±0.82; erkeklerde % 49.80±0.32 ve %
60.67±0.34; tüm bireylerde % 49.07±0.34 ve % 60.18±0.36 olarak saptanmıştır.
Tüketilmeyen vücut kısımlarından iç organ, baş, yüzgeç, deri ve kemik
ağırlıklarının vücut ağırlığına göre ortalama oranları da tüm bireyler için
sırasıyla % 12.98±0.39, % 22.32±0.23, % 4.51±0.79, % 8.49±0.25 ve % 2.63±0.04
olarak belirlenmiştir.
In this
study, some growth characteristics and meat yeald of 82 scaly carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) caught
in Gölova Dam Lake between July 2017 and March 2018 were investigated by gender
and age groups. 32.93 % of the samples were female and 67.07 % were male
individuals. Female and male individuals were determined between the ages of
II-V. Mean total length and weight in females were 40.99±1.07 cm and
1001.27±82.97 g; 37.27±0.41 cm and 734.34±30.69 g in males and 38.49±0.49 cm
and 822.23±36.65 g were found in all individuals. For all the samples,
height-weight relation W=0.0151TL2.9743 (R2=0.8796) and
the average condition factor was determined as 1.385±0.018. When the
relationship between meat productivity and various body parts of C. carpio is examined, the average meat
yields of fillet and carcass weights were 47.59±0.71 % and 59.19±0.82 % in the
females and 49.80 ±0.32 % and 60.67± ±0.34 % in males and 49.07±0.34 % and
60.18±0.36 % were found in all the individuals. The average ratios of viscera,
head, fin, skin and bone weights of body weight from unutilized body parts to
body weight were 12.98±0.39 %, 22.32±0.23 %, 4.51±0.79 %, 8.49±0.25 % and
2.63±0.04 % respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2019 |
Submission Date | July 8, 2018 |
Acceptance Date | April 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |