In this study, the effect of citric acid on physical and mechanical properties on glycerol plasticized modified corn starch/microcrystalline cellulose (SC) composite films were investigated. The films were prepared by the casting method. FTIR spectroscopy showed that strong hydrogen bond interactions were formed as a result of the crosslinking of starch and citric acid. Citric acid was added to SC films in different proportions (1%, 5%, 10% and 20%). With the addition of 1% citric acid, the mechanical stress of SC1 exhibited a better tensile strength than SC film without citric acid. In addition, for SC1, the lowest water vapor permeability (WVP) and solubility occurred. While WVP of SC film was 5.56 × 10-7 g Pa-1 s-1 m-1, it was 5.41 × 10-7 g Pa-1 s-1 m-1 with the addition of 1% citric acid, WVP was decreased. Optical properties of the films were also studied. SC films were more opaque than films containing citric acid, moreover, the higher the crosslinker concentration, the lower the opacity.
Bu çalışmada gliserol ile plastikleştirilmiş modifiye mısır nişastası/mikrokristalin selüloz (NS) kompozit filmlerin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine sitrik asitin etkisi incelendi. Filmler dökme metoduyla hazırlandı. FTIR spektroskopisinde nişasta ile sitrik asitin çapraz bağlanması sonucu güçlü bir hidrojen bağı oluştuğu görüldü. NS filmlerine farklı oranlarda (%1, %5, %10 ve %20) sitrik asit ilave edildi. %1 oranında sitrik asitin eklenmesiyle NS1 filminin mekanik gerilimi sitrik asit içermeyen NS filmine göre daha iyi bir gerilme kuvveti sergiledi. Ayrıca NS1 filminde en düşük su buharı geçirgenliği (SBG) ve çözünürlük meydana geldi. NS filminin SBG 5.56×10-7 g Pa-1 s-1 m-1 iken, %1 sitrik asit ilavesi ile 5.41×10-7 g Pa-1 s-1 m-1 olup, SBG azalmaktadır. Filmlerin optik özellikleri de incelendi. NS filmleri, sitrik asit içeren filmlere göre daha opaktır, ayrıca çapraz bağlayıcı konsantrasyonu arttıkça opaklık azalmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2020 |
Kabul Tarihi | 29 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |