Research Article

YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME

Volume: 3 Number: 1 July 21, 2019
EN TR

YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME

Abstract

Aidiyet duygusu çevresel algıyı etkileyen kişisel faktörlerden biridir. Kişinin çevre ile geçmişte kurduğu sembolik bağlar, içinde bulunduğu veya deneyim-lediği yeni bir çevreyi algılamasında ve anlamlandırmasında zihinsel bir rota oluşturur. Çalışmada aidiyet duygusunun çevreyi algılama ve anlamlandırma üzerindeki etkisini incelemek adına farklı gruplar ile çevresel değerlendirme çalışması yapılmıştır. Değerlendirmenin analizlerine bakıldığında yere karşı aidiyet duygusu taşıyan katılımcıların çevresel değerlendirmede en olumlu ifadeleri, çevreyle arasında aidiyet bağı olmayan yere yabancı katılımcıların ise çevre hakkında en olumsuz ifadeleri tercih ettikleri görülmektedir. Çalışmanın sonucunda farklı kişisel deneyimlerin mekâna karşı bir aidiyet duygusu oluşturduğu, bu duygunun çevreyi algılama ve anlamlandırma üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler yarattığı görülmüştür.

Keywords

References

  1. Altman, I. (1975). The Environment and Social Behavior: Privacy, Per-sonal Space, Territory and Crowding, Brooks/Cole, Montenery.
  2. Aydemir, M. A. (2011). Sosyal Sermaye / Topluluk Duygusu ve Sosyal Sermaye Araştırması, Çizgi Kitabevi, Konya.
  3. Bilgin, N. (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü: Kavramlar, Yaklaşımlar, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  4. Göregenli, M. (2010). Çevre Psikolojisi İnsan Mekân İlişkileri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  5. Güncüoğlu, F. S. (2005). Tarihte Hasköy, Sinpaş Yapı Endüstrisi ve Tic. A.Ş. Kültür Yayınları, İstanbul.
  6. Güncüoğlu, F. S. (2013). ‘‘Hasköy’’, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansi-klopedisi, cilt: 16, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul, s. 388-390.
  7. Mai, U. (2005), “Doğu Alman Kentlerinde Kültür Şoku ve Kimlik Bunalımı”, Mekân, Kültür, İktidar Küreselleşen Kentlerde Yeni Kimlikler. Çev. Leyla Şimşek ve Nilgün Uygun. İletişim Yayınları, İstanbul.
  8. Öymen Gür, Ş. (1996). Mekân Örgütlenmesi, Gür Yayıncılık, Trabzon.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 21, 2019

Submission Date

April 16, 2019

Acceptance Date

July 7, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 3 Number: 1

APA
Akyol, Ö. (2019). YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME. International Journal of Social And Humanities Sciences, 3(1), 69-82. https://izlik.org/JA97RF37MZ
AMA
1.Akyol Ö. YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME. IJSHS. 2019;3(1):69-82. https://izlik.org/JA97RF37MZ
Chicago
Akyol, Özlem. 2019. “YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME”. International Journal of Social And Humanities Sciences 3 (1): 69-82. https://izlik.org/JA97RF37MZ.
EndNote
Akyol Ö (July 1, 2019) YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME. International Journal of Social And Humanities Sciences 3 1 69–82.
IEEE
[1]Ö. Akyol, “YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME”, IJSHS, vol. 3, no. 1, pp. 69–82, July 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97RF37MZ
ISNAD
Akyol, Özlem. “YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME”. International Journal of Social And Humanities Sciences 3/1 (July 1, 2019): 69-82. https://izlik.org/JA97RF37MZ.
JAMA
1.Akyol Ö. YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME. IJSHS. 2019;3:69–82.
MLA
Akyol, Özlem. “YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME”. International Journal of Social And Humanities Sciences, vol. 3, no. 1, July 2019, pp. 69-82, https://izlik.org/JA97RF37MZ.
Vancouver
1.Özlem Akyol. YERE AİDİYETİN ÇEVREYİ ALGILAMA VE ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ ÜZERİNE HASKÖY BÖLGESİNDE BİR İNCELEME. IJSHS [Internet]. 2019 Jul. 1;3(1):69-82. Available from: https://izlik.org/JA97RF37MZ