Research Article

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Volume: 3 Number: 1 July 21, 2019
  • Ali Erdem Akgül *
EN TR

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Abstract

Eğitimsel kaynaklara ulaşabilme veya onlardan yararlanma eşitliğini ifade eden "eğitimde fırsat eşitliği" kavramı; insanı gerçek anlamda onurlu ve soylu bir var-lık haline getirecek olan değerleri ona kazandıran, toplumun yaşam düzeyini yükselten eğitimden; herkesin eşit koşullar içinde, yetenek ve arzusuna göre fay-dalanabilmesidir. Aynı zamanda, eğitimde fırsat eşitliği, toplumsal hareketlilikle de ilgili olan temel bir kavramdır ve toplumsal hareketlilik ise modern toplumun önde gelen ayırt edici özelliklerinden birisidir. 
Eğitimde fırsat eşitliği ile ilişkili olan pek çok toplumsal faktör bulunmaktadır. Cinsiyet ayrımı da eğitimde fırsat eşitliği ile ilişkili olan toplumsal faktörlerden biridir. Bu sebepten dolayı "eğitimde fırsat eşitliği ile cinsiyet ayrımı faktörü" üzerine sosyolojik araştırmaların yapılması elzemdir. Eğitimde fırsat eşitliği ile cinsiyet ayrımı arasında nasıl bir durum vardır; yurttaşların buna dönük yakla-şımları, görüşleri nedir? Cinsiyet ayrımı, eğitimsel kaynaklara ulaşmayı, onlardan yararlanmayı etkilemekte midir? Bu çerçevedeki sorulara, problemlere yönelik sosyolojik incelemelerin yapılıp, verilerin elde edilmesi son derece önemlidir.
Mevcut literatür incelendiğinde görünen husus, "eğitimde fırsat eşitliği ile cinsi-yet ayrımı faktörü’nün incelenmesine, analizine dönük olarak gerçekleştirilen saha araştırmalarının literatürde yeterince yer bulmadığıdır. Bu sebepten ötürü konunun sosyolojik olarak analiz edilmesi, değerlendirilmesi gereklidir. Bu araş-tırma ile mevcut literatürde eksikliği görülen "eğitimde fırsat eşitliği ile cinsiyet ayrımı faktörü" ilişkisinin; sosyolojik değerlendirme açığının kapatılmasına da yardımcı olunmaya çalışılacaktır. 
Bir alan araştırmasına dayanan bu çalışmayla, "eğitimde fırsat eşitliği ile cinsiyet ayrımı faktörü" arasındaki durum, ilişki Aydın kent merkezi örneğinde sosyolo-jik olarak ele alınıp, değerlendirilmiştir. Çalışmada anket tekniğinden yararlanıl-mıştır ve anketler nicel araştırma bağlamında örnekleme alınan 412 yurttaşa, kar-şılıklı görüşme biçimiyle uygulanmıştır. Bu bağlamda; nicel araştırma ile yurttaş-ların perspektifinden, "eğitimde fırsat eşitliği ile cinsiyet ayrımı faktörü" bağla-mında veriler elde edilmeye, durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır.

Keywords

References

  1. Akın, A. (2007). Toplumsal Cinsiyet (Gender) Ayrımcılığı ve Sağlık, Toplum Hekimliği Bülteni, 26 (2): 1-9.
  2. Alparslan, A. M., Çetinkaya B. ve Özlem, Ö. A. (2015). İşletmelerde Cinsiyet Ayrımcılığı ve Kadın Çalışanların Sorunları, MAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (3): 66-81.
  3. Baş, T. (2008). Anket (5. bs.), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  4. Doğan, İ. (2000). Sosyoloji (Kavramlar ve Sorunlar) (3 bs.), Sistem Ya-yıncılık, İstanbul.
  5. Doğan, İ. (2012). Eğitim Sosyolojisi (2. bs.), Nobel Yayıncılık, Ankara.
  6. Kemerlioğlu, E. (1996). Toplumsal Tabakalaşma ve Hareketlilik (1. bs.), Saray Kitabevleri, İzmir.
  7. Lazenby, H. (2016). What is Equality of Opportunity in Education?, The-ory and Research in Education, 14 (I): 65-76.
  8. Özaydınlık, K. (2014). Toplumsal Cinsiyet Temelinde Türkiye'de Kadın ve Eğitim, Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, (33): 93-112.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ali Erdem Akgül * This is me

Publication Date

July 21, 2019

Submission Date

June 10, 2019

Acceptance Date

July 10, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 3 Number: 1

APA
Akgül, A. E. (2019). "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. International Journal of Social And Humanities Sciences, 3(1), 127-142. https://izlik.org/JA62BP32SY
AMA
1.Akgül AE. "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. IJSHS. 2019;3(1):127-142. https://izlik.org/JA62BP32SY
Chicago
Akgül, Ali Erdem. 2019. “‘EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ’ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. International Journal of Social And Humanities Sciences 3 (1): 127-42. https://izlik.org/JA62BP32SY.
EndNote
Akgül AE (July 1, 2019) "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. International Journal of Social And Humanities Sciences 3 1 127–142.
IEEE
[1]A. E. Akgül, “‘EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ’ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, IJSHS, vol. 3, no. 1, pp. 127–142, July 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62BP32SY
ISNAD
Akgül, Ali Erdem. “‘EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ’ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. International Journal of Social And Humanities Sciences 3/1 (July 1, 2019): 127-142. https://izlik.org/JA62BP32SY.
JAMA
1.Akgül AE. "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. IJSHS. 2019;3:127–142.
MLA
Akgül, Ali Erdem. “‘EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ’ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. International Journal of Social And Humanities Sciences, vol. 3, no. 1, July 2019, pp. 127-42, https://izlik.org/JA62BP32SY.
Vancouver
1.Ali Erdem Akgül. "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ - CİNSİYET AYRIMI FAKTÖRÜ" ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. IJSHS [Internet]. 2019 Jul. 1;3(1):127-42. Available from: https://izlik.org/JA62BP32SY