Yeme bozuklukları özellikle son
yıllarda üzerinde yoğun bir şekilde çalışılan psikopatolojiler içerisinde yer
almaktadır. Yeme bozukluklarının oluşumunda birçok biyolojik, psikolojik,
sosyo-kültürel değişkenlerin etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara
bakıldığında yeme tutumu ve bozukluğu açısından ortak olarak beliren bazı
kişilik yapısı veya özelliklerinden söz etmek mümkündür. Bu amaçla yeme
bozukluklarıyla ilişkili çeşitli kişilik özelliklerinin tanımlanmasının,
bozukluğun tedavisi ve önlenmesinde önemli bir yere sahip olabileceği
düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle, mükemmeliyetçilik,
öfke, düşük benlik saygısı, duyguları ifadede güçlük, aleksitimi (alextimia)
gibi bir takım kişilik özelliklerinin yeme patolojisiyle ilişkili olduğu
gözlenmiştir. Kişilik özelliklerinin oluşumunda, aile dinamikleri ve aile içi
etkileşimin etkisi ise oldukça büyüktür. Bu nedenle bu makale, yeme
bozuklukları ve kişilik özelliklerinin incelendiği araştırmalardan oluşan bir
derleme niteliğindedir.
Eating disorders
are mainly located in the psychopathology studied intensively in recent years.
Biological, psychological, socio-cultural variables are known to be effective
for eating disorders. Considering the studies in this field, some personality
traits or characteristics are common in eating attitudes and disorders. For
this purpose, identification of the various personality traits that linked to
eating disorders, are thought to have an important role in understanding,
treatment and prevention in these disorders. The results of researches are
showen that a number of personality traits such as perfectionism, anger, low
self-esteem, difficulty in expressing emotions, alexithymia are observed to be
associated with eating pathology. The effect of family dynamics and family
interactions in development of
personality traits are quite large. Therefore, this article is a rewiev,
consisting of studies on eating disorders and personality traits.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.