Research Article

Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi

Volume: 7 Number: 1 June 30, 2018
  • Ozan Korkmaz *

Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı öz-yeterlik ve denetim odağının birlikte akademik erteleme davranışını ne kadar yordayabildiğini ortaya koymaktır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ildeki 4 farklı devlet okulunda 6, 7 ve 8. sınıfa devam eden, 167’si kız ve 162’si erkek olmak üzere toplamda 329 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler; Muris (2001) tarafından geliştirilen ve Telef (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Çocuklar İçin Öz-Yeterlik Ölçeği, Nowicki ve Strickland (1973) tarafından geliştirilen ve Öngen (2003) tarafından uyarlanan İç-Dış Denetim Odağı Ölçeği, Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen Akademik Erteleme Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Analizler için SPSS ve AMOS kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre akademik erteleme davranışı öz-yeterlik ile denetim odağı tarafından anlamlı olarak yordanmaktadır. Elde edilen bulgular ilgili alanyazın bilgileri ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

Keywords

References

  1. Ackerman, D. S. ve Gross, B. L. (2005). My instructor made me do it: task characteristics of procrastination. Journal of Marketing Education, 27(1), 5-13.
  2. Aitken, M. E. (1982). A personality profile of the college student procrastinator. University of Pittsburgh, USA.
  3. Akbay, S. E. ve Gizir, C. A. (2010). Cinsiyete göre üniversite öğrencilerinde akademik erteleme davranışı: akademik güdülenme, akademik öz yeterlik ve akademik yüklenme stillerinin rolü. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 60-78.
  4. Balkıs, M. (2013). Academic procrastination, academic life satisfaction and academic achievement: the mediation role of rational beliefs about studying. Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies, 13(1), 57–74.
  5. Balkıs, M., Duru, E., Buluş, M. ve Duru, S. (2006). Üniversite öğrencilerinde akademik erteleme eğiliminin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Ege Eğitim Dergisi, 7(2), 57–73.
  6. Bandura, A. (1977). Self efficacy: toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84(2), 191-215.
  7. Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action: A social cognitive theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  8. Bandura, A. (1994). Self-efficacy. In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of human behavior (Vol. 4, pp. 71-81). New York: Academic Press. (Reprinted in H. Friedman [Ed.], Encyclopedia of mental health. San Diego: Academic Press, 1998).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ozan Korkmaz * This is me
Türkiye

Publication Date

June 30, 2018

Submission Date

November 23, 2017

Acceptance Date

July 6, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 7 Number: 1

APA
Korkmaz, O. (2018). Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi. International Journal of Social Science Research, 7(1), 19-35. https://izlik.org/JA78FF43HP
AMA
1.Korkmaz O. Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi. International Journal of Social Science Research. 2018;7(1):19-35. https://izlik.org/JA78FF43HP
Chicago
Korkmaz, Ozan. 2018. “Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik Ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi”. International Journal of Social Science Research 7 (1): 19-35. https://izlik.org/JA78FF43HP.
EndNote
Korkmaz O (June 1, 2018) Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi. International Journal of Social Science Research 7 1 19–35.
IEEE
[1]O. Korkmaz, “Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi”, International Journal of Social Science Research, vol. 7, no. 1, pp. 19–35, June 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78FF43HP
ISNAD
Korkmaz, Ozan. “Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik Ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi”. International Journal of Social Science Research 7/1 (June 1, 2018): 19-35. https://izlik.org/JA78FF43HP.
JAMA
1.Korkmaz O. Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi. International Journal of Social Science Research. 2018;7:19–35.
MLA
Korkmaz, Ozan. “Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik Ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi”. International Journal of Social Science Research, vol. 7, no. 1, June 2018, pp. 19-35, https://izlik.org/JA78FF43HP.
Vancouver
1.Ozan Korkmaz. Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Erteleme: Öz-Yeterlik ve Denetim Odağının Yordayıcılığının İncelenmesi. International Journal of Social Science Research [Internet]. 2018 Jun. 1;7(1):19-35. Available from: https://izlik.org/JA78FF43HP