Objective: Apitherapy is a traditional treatment method where honey bee products are used for treatment. Students studying in the Department of Nutrition and Dietetics are not very involved in the application of apitherapy.
Material-Method:
This study investigates the knowledge and opinions of 1st and 4th year students studying in the Department of Nutrition and Dietetics about apitherapy. A survey was applied to students who were randomly selected in the 1st year (n=168) and 4th year (n=241). The survey questioned information about the descriptive characteristics of the students, knowledge, experience and expectations regarding apitherapy, and the use and frequency of apitherapy products.
Results:
The most preferred bee product among 1st and 4th year students was found to be honey, followed by bee pollen. The source of information about apitherapy was mostly the internet (63.5%) in 1st year students, while it was the media (46.1%) in 4th year students. When asked who should be the source of information about apitherapy, the majority of 1st year students (64.0%) and 4th year students (67.2%) responded as dietitians. The majority of students in both periods did not have sufficient knowledge and opinion about bee products.
Conclusion:
This study showed that apitherapy knowledge and opinion among future dietitians are limited. Placing apitherapy in the curriculum and creating and disseminating the apitherapist dietitian identity will increase the tendency of dietitians to use apitherapy.
Amaç: Apiterapi, bal arısı ürünlerinin tedavi amaçlı kullanıldığı geleneksel bir tedavi yöntemidir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler apiterapinin uygulanmasında çok fazla yer almamaktadır.
Materyal-Yöntem:
Bu çalışmada Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde öğrenim gören 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin apiterapi hakkındaki bilgi ve görüşleri araştırılmıştır. 1. sınıf (n=168) ve 4. sınıf (n=241) öğrencilerine rastgele seçilen öğrencilere anket uygulanmıştır. Ankette öğrencilerin tanımlayıcı özellikleri, apiterapiye ilişkin bilgi, deneyim ve beklentileri, apiterapi ürünlerinin kullanım ve kullanım sıklığı hakkında bilgi sorulmuştur.
Sonuçlar:
1. ve 4. sınıf öğrencilerinin en çok tercih ettiği arı ürünü bal, ardından arı poleni bulunmuştur. Apiterapi hakkında bilgi kaynağı 1. sınıf öğrencilerinde çoğunlukla internet (%63,5) iken, 4. sınıf öğrencilerinde medya (%46,1) olmuştur. Apiterapi hakkında bilgi kaynağının kim olması gerektiği sorulduğunda, 1. sınıf öğrencilerinin (%64,0) ve 4. sınıf öğrencilerinin (%67,2) çoğunluğu diyetisyen olarak yanıt verdi. Her iki dönemdeki öğrencilerin çoğunluğu arı ürünleri hakkında yeterli bilgi ve görüşe sahip değildi.
Sonuç:
Bu çalışma, geleceğin diyetisyenleri arasında apiterapi bilgisi ve görüşünün sınırlı olduğunu göstermiştir. Apiterapiyi müfredata yerleştirmek ve apiterapist diyetisyen kimliğini oluşturmak ve yaymak, diyetisyenlerin apiterapiyi kullanma eğilimini artıracaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Allied Health and Rehabilitation Science (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2024 |
Submission Date | August 9, 2024 |
Acceptance Date | October 23, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 3 |
This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.